TOP mobil klímák, léghűtők (2018)

Minden amit a mobil klíma vásárlás előtt tudod kell

Te is utálod a rekkenő nyári hőséget, amikor patakokban folyik rólad az izzadság? Be kell szerezni egy légkondit, de műemlék jellegű épületben laksz, hosszas macera árán tudod csak megszerezni az engedélyt? Esetleg egy szobát bérelsz, s a tulaj nem óhajt ekkora beruházást eszközölni? Esetleg már ma esete jó lenne vége a hűvösben aludni – hisz ki bírja kivárni a normális klímaszerelők több hónapos várólistáját.

Akkor számodra is a megoldást egy mobil klíma jelenti. Gyorsan beszerezhető, még gyorsabban beüzemelhető és végre búcsút inthetsz a nyár gyötrelmeinek. Ráadásul igen okos megoldás, hiszen a modern klímákhoz hasonlóan ezek az eszközök is rendelkezhetnek fűtő funkcióval.

TOP mobil klímák listája – az én ajánlóm

Ahány ház, annyi szokás – ezért a legjobb mobil klíma mindenki számára mást jelenti. Megvizsgáltam a piacon kapható szerkentyűket, hosszas rostálás után én ezeket a mobil klímákat ajánlom jó szívvel.

Termék neveHűtőteljesítményEnergiaosztályMobil klíma ár
Klarstein New Breeze 7 mobil klíma2.6 kWAalacsony ár
Klarstein Metrobreeze Rom mobil klíma3.0 kWA+alacsony ár
OneConcept CTR-1 v2 léghűtő--alacsony ár

Mobil légkondi tesztek és vélemények

1. Klarstein New Breeze 7 mobil klíma - Megbízható, halk mobil klíma

Klarstein New Breeze 7 a tesztünk legjobb mobil klímája

A mobil klíma kategória egyértelmű győztese számomra a Klarstein 2.6 kW-os masinája. Még ha hazánkban egyenlőre nem annyira ismert márka, a német elektronikai cég kitűnő termékeket gyárt. A New Breeze 7 is a Klarstein szokásos magas minőségű produktuma egy elegáns designos dobozba zárva.

Ha ezt választod, akkor hosszútávon is elégedett leszel vele, hiszen gyorsan és mobil klímákhoz képest halkan végzi a dolgát. A teljesítményével legtöbb helyzetben nem lesz gondod, hiszen egy átlagos, 22-25m2 méretű szobát minden gond nélkül le tudsz vele hűteni.

Energiatakarékos kialakításának köszönhetően pedig a villanyszámlád sem fog az egekbe szökkenni, még akkor sem, ha egész nyárra sarkköri időt akarsz magadnak. Mivel az enegiaosztályok közti különbség nem annyira mutatkozik meg árban, mint az oldalfali termékek esetében, egyértelműen jobb A vagy magasabb besorolásút választani – mint a ez.

Extrák tekintetében is jól felszerelt, 3 fokozatra állítható ( hűtés, ventillátor, szárítás ) és távirányítója is nagyon jól jön.

Előnyök:

 • Magas minőség
 • Remek, A energiahatékonyság
 • Viszonylag halk
 • Hasznos extra funkciók
 • Távirányító

Hátrányok:

 • Max. 25m2 méretű szobához ajánlott
 • Nincs fűtő funkciója

2. Klarstein Metrobreeze Rom mobil klíma - Mobil légkondi a kicsit nagyobb terekhez

Klarstein mobil klíma

A mobil klímák hűtőkapacitása jellemzően csak egy átlagos (kb. 20m2) szobára elegendő. Szerencsére akkor sem kell kétségbe esni, ha ennél nagyobb teret szeretnél klimatizálni. Nem, nincs szükség 3-4 készülékre sem, hanem a Klarstein nagy teljesítményű klímájára van szükséged.

Bár a Sportcsarnokot nem hűti le, megnövelt teljesítménye alkalmas akár 35m2 terület klimatizálására is, elegendő lehet akár egy teljes, kisebb lakáshoz.

Ami nagy előnye még, hogy kimagasló, A+ az energiahatékonysága. Igaz ennek ára van – szó szerint. Az átlag mobil klímákhoz képest 10-20%-al drágább. De ezt hosszabb távon biztosan ledolgozza a hatékonyabb energiafelhasználása miatt.

Előnyök:

 • Nagyobb területre is jó
 • A+ energiahatékonyság

Hátrányok:

 • Kissé drága

3. OneConcept CTR-1 v2 léghűtő - Egy olcsó mobil klíma alternatíva

Mobil léghűtő - OneConcept CTR-1

Valójában nem is mobil klíma, de mindenképpen említésre méltó helyettesítő eszköz ez az egyszerű léghűtő.

Árban jelentősen kedvezőbb (kb. 30.000 ft), mint akár a legolcsóbb mobil klíma, cserébe hatékonysága messze van a valódi klímáktól.

Használata közben a tartályában lévő vizet hűti és párologtatja el, ami a levegőben szétoszlatva hűsítő érzést biztosít (és egy kicsit tényleg le is hűti a levegőt). Leghatékonyabban kifejezetten kis helységekben, pl. egy néhány négyzetméteres boltban működik.

Előnyök:

 • Nincs szükség szerelőre a beüzemeléshez
 • Sokkal olcsóbb

Hátrányok:

 • Alig hűti le a helységet
 • Csak kicsi szobában hatékony
 • Nincs fűtő funkciója

Milyen mobil klímát vegyek? Bevezetés a mobil klimatizálás világába

Hogy megtalálhasd a számodra legjobb mobil légkondit, olvasd át ezt az útmutatót. Az ajánló listámat hagyd nyugodtan figyelmen kívül, az igazán fontos rész itt következik.

Miért érdemes mobil klímát választanom? Mik az előnyei?

Ha a lehetőségek adottak, akkor lehetőleg beépített klímát válasszál, hiszen kevésbé zajos, sokkal energiatakarékosabb, praktikusabb, esztétikusabb és még lényegében helyet sem foglal. Sajnos a világ nem egy tökéletes hely és bizonyos esetekben be kell érni egy mobil klímával. Ha az alábbiak esete áll fenn, akkor érdemes mobil klímát venni.

 • Csak alkalmi klimatizálás szükséges: Ha szökőévenként egyszer van szükség hűtésre, akkor sokkal költséghatékonyabb egy olcsó mobil klímát beszerezni, mint kiépíteni a klimatizálást.
 • Nem lehet klímát beszerelni: Műemlékjellegű épületbe kéne, akkor biztosan nem engedélyezik, hogy a külső falakat klímák tarkítsák. Hasonló visszatartóerő lehet, ha a főbérlő nem engedélyezi vagy nem akar klímára költeni.
 • Rövid időre van rá szükség: Ha úgy látod, hogy már csak rövid ideig maradsz a bérelt lakásban vagy irodában, akkor inkább érdemes arra a rövid időre mobil klímát beszerezni, mint nagy költségekbe verni magad egy olyan dologért, ami nem marad a Tied.
 • Nagyon olcsó megoldást keresel: A nagyon olcsó mobil klímákkal pár tízezerért meg tudod oldani a hűtést. Igaz, hosszútávon sokkal többe fog kerülni – de a szükség nagy úr.

Milyen típusú mobil klímák léteznek?

Gégecsöves mobil klíma

A hordozható légkondi praktikus kis szerkezetnek tűnik, sajnos a termékfotókon nem annyira látszik, hogy a dobozhoz egy elvezető cső is tartozik, ami a hűtés közben keletkező hőt kivezeti. Az még hagyján, hogy egy cső is fog kanyarogni a szobában, valahol lyukat is kell(ene) vágni, ahol nyugodtan távozhat a levegő a szabadba. Résnyire nyitott ablakon vagy ajtón is távozhat ez a levegő, de akkor meg ott a probléma, hogy a kinti meleg levegő így könnyen betalál a lakásba.

Ennek a fajtának alacsonyabb a hatásfoka a split klímáknál.

Split mobil klíma

Ez a fajta nagyon sok tekintetben hasonlít a sima fali klímákhoz: ez is egy kültéri és egy beltéri egységből áll össze. Azzal a jelentős különbséggel, hogy a beltéri egység mozgatható. Sokkal fejlettebb technológia, mint a régebbi típusú, “hagyományos” mobil klíma, magasabb hatásfokú szerkezet. Viszont nem annyira egyszerű beüzemelni.

A normál fali klímákhoz hasonlóan inkább a kültéri egység zajong, így a lakásban nem feltétlen kell megsüketülni. Nagyszerű bónusz, hogy a legtöbb modell fűtésre is alkalmas.

Mobil klímák hűtő-fűtő teljesítménye

A korszerű, split mobil klímák már szinte olyan hatásfokkal hűtik (vagy fűtik) a helységet, mint a fejlettebb technológiájú beépített társaik. A kivezető cső miatt nyitva hagyott ajtó-ablakon persze kiszökik a klimatizált levegő egy része, s ez csökkenti a hatásfokot.

A jelentős különbség az energiahatékonyságában lehet – kövér számlára kell számítanod, ha 0-24 megy a mobil klímád.

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy mekkora területet tud klimatizálni egy adott teljesítményű készülék.

Szoba méretekW teljesítményBTU teljesítmény
22-27 m22.5 kW9.000
32-37 m23.5 kW12.000
45-55 m25.2 kW18.000
65-75 m27.0 kW24.000

Mobil klíma vagy léghűtő? Melyiket válasszam?

Véleményem szerint, ha van rá lehetőséged, akkor mobil klímát válaszd. Sokkal hatékonyabb, hisz valóban hűti a levegőt – míg a kisség gálánsan elnevezett léghűtő inkább csak a hőérzetet csökkenti. Kicsit kellemesebben fogod érezni magad, talán 1-2 fokkal csökken is a hőmérséklet, de végül ugyanolyan nagy számban fognak masírozni a kövér izzadságcseppek a homlokodon.

Ráadásul energiahatékonyságban is elmarad a klímáktól. Tessék-lássék megoldásnak is megfelelhet a panaszkodó, kisbolti alkalmazottad panaszkodó szájának befogására.

Egyetlen egy előnye lehet a léghűtőnek: tényleg tíz másodperc beüzemelni.

Termék neveHűtőteljesítményEnergiaosztályMobil klíma ár
Klarstein New Breeze 7 mobil klíma2.6 kWAalacsony ár
Klarstein Metrobreeze Rom mobil klíma3.0 kWA+alacsony ár
OneConcept CTR-1 v2 léghűtő--alacsony ár

2 hozzászólás érkezett: "TOP mobil klímák, léghűtők (2018)" cikkhez

 • Heizer Árpád 2018 június 20. 6:36

  Üdv!
  Lenne egy kérdésem.
  Itthon lehet vásárolni ilyen kialakítású mobilklímát, amilyen az alábbi linken látható képen van? (Márhogy két gégecsővel rendelkezik, gondolom kívülről szívja a hűtendő levegőt.)
  Válaszát előre is köszönöm.

  https://www.google.hu/amp/s/www.pinterest.ie/amp/pin/352688214559033195/?source=images

  • Garai Gergő 2018 november 05. 2:59

   Én nem találkoztam még hasonlóval.

Szólj hozzá!