TOP páramentesítők (2018)

Minden, amit páramentesítő vásárlás előtt tudnod kell

A magas páratartalom egy állandó és igen kellemetlen problémát jelenthet sok lakásban és házban. Ennek sokszor struktúrális okai vannak, a rossz szigetelés, az ezáltal keletkező hőhíd, egy rossz tető vagy esőelvezető csatorna, de a száradó ruhák, a zuhanyzás, a mosogatás és a főzés is tovább növelhetik egy lakás páratartalmát. Különösen nagy problémát jelent ez azokon a helyeken, ahol a ruhákat a lakásban kell szárítani vagy ahol rossz a szigetelés.

Az ilyen lakásokban könnyen megáll a kellemetlen dohos szag és penészedés alakulhat ki, ami nem csak a ruhákra, bútorokra van veszéllyel, de az egészségre is. A penészgombák allergiákat, levertséget és más egészségügyi problémákat okozhatnak, a nedves levegőjű lakásban pedig szinte reménytelen megszabadulni tőlük. A magas páratartalom hatására a bútorok, elektronikai eszközök és a tapéta is nedvesedhet, sérülhet. Nyáron egy kicsit kiszáradnak a falak és a penész is kevesebb problémát jelent, azonban a nedves levegőjű lakásban ilyenkor is kellemetlen hőérzetet tapasztalhatunk, ugyanis a test természetes hűtőmechanizmusa lelassul és kényelmetlennek, ragadósnak érezzük majd a levegőt.

A benti páratartalmat egy egyszerű digitális mérőeszközzel tudjuk mérni, de sokszor látható jelei is vannak a túl nedves levegőnek, mint például az ablakok vizesedése. Az ember számára ideális páratartalom 40-50 % között mozog. Sok lakásban azonban akár 80 %-os relatív páratartalmat is mérhetünk, ami kiváló melegágy a penészgombák és a por atkák számára.

Sok esetben nincs lehetőségünk közvetlenül a nedvesedés kiváltó okait megszüntetni: egy penészes albérletben vagy egy nedves levegőjű  társasházban, ahol rossz a szigetelés. Ilyenkor jelenthetnek tökéletes megoldást a páramentesítő készülékek, amik a lakás levegőjéből elvonják a felesleges nedvességet. A következőkben egy átfogó vásárlási útmutatóval és néhány kiválasztott termékkel szeretnék segíteni, hogy te is minél hamarabb meg tudd oldani a magas páratartalom problémáját otthonodban.

Páramentesítő toplista

Termék nevePáramentesítő teljesítményTartály kapacitásMotor teljesítményZajszintPáramentesítő ár
DURAMAXX Dryhouse1010 liter2 liter260 W45 dBalacsony ár
Klarstein Sahara18 liter300 Walacsony ár
Korel KDG-20DE20 liter3 liter400 W47 dB
Home DHM 18L18 liter3 liter370 W45 dB
Sencor SDH 3010WH30 liter3 liter465 W52 dB
Duracraft DD-TEC16E216 liter3 liter410 W46 dB
Nord Fancy NDN12AJ-K4EBC1A12 liter3 liter230 W30 dB
Hauser DH-400400 milliliter2 liter73 W

Páramentesítő tesztek, vélemények

A következő páramentesítő készülékek egytől-egyig kiváló ár-érték arányt képviselnek. A nagyobb haza eladók kínálatát átfésülve válogattam ki őket, hogy könnyebben kiválaszthasd a számodra ideális modellt. Ezen a listán mindent megtalálsz a nagy kapacitású páramentesítőtől, az irodai apróságig.

1. DURAMAXX Dryhouse10 - Ventillátoros páramentesítő

DURAMAXX Dryhouse 10

A DURAMAXX páramentesítő készüléke viszonylag egyedi megjelenéssel rendelkezik, hiszen a beépített ventilátor nem csak a levegő gyorsabb átmozgatására szolgál, hanem egy ráccsal van csupán elzárva, így jól látható, központi helyet kapott. Ez a stílus nem feltétlen jön be mindenkinek, azonban teljesítmény tekintetében szerencsére rendben van a készülék.

260 kW-os kompresszoros motorral rendelkezik, ami 45 dB-es zajszint mellett képes működni. Ez napi szinten 10 liter víz összegyűjtésére elegendő, ami a gyártó szerint 12-14 m2-es szoba vagy terem levegőjét képes hatékonyan cserélni. A nedvességet egy 2 literes tartály gyűjti össze, ha ez megtelik, akkor a gép hangjelzéssel figyelmeztet és ki is kapcsol. A maximális kihasználtság érdekében érdemes összeszerelni a készülékhez tartozó elvezető csövet is, így folyamatos működést biztosíthatsz.

A Dryhouse 10 beépített ventilátora 100 m3 levegőt forgat meg óránként, így nem csak a levegő gyorsabb páramentesítését segíti elő, hanem a levegőfilternek köszönhetően meg is tisztítja azt a portól és egyéb szennyeződésektől. Maga a szűrő kivehető és meleg víz segítségével egyszerűen tisztítható.

A készülék sajátossága, hogy nem csak a földön kaphat helyet, de akár falra is felszerelhető, így kevesebb helyet is foglal el, illetve könnyebben elhelyezhető lefolyók közelében, ha az elvezető cső segítségével folyamatos működést szeretnél elérni.

Alapvetően egy jó kis készülékről van szó, ami inkább egy-egy szoba páramentesítésére alkalmas, mintsem egy teljes lakáshoz. Ezt a feladatot azonban remekül végzi el. Amit én hiányolok a gép kapcsán, az a cél páratartalom állítása. Erre sajnos nincs lehetősége, helyette két fokozat érhető el, a ki- és bekapcsolás.

Előnyök:

 • Kedvező ár
 • Légtisztító filterrel ellátott ventilátor, ami könnyedén átmozgatja a levegőt
 • Tökéletesen alkalmas egy-egy helység páramentesítésére

Hátrányok:

 • A látható ventilátoros megjelenés nem minden esetben elég stílusos
 • Nem szabályozható az elérni kívánt páratartalom

2. Klarstein Sahara - Sivatagi szárazság

Klarstein Sahara

Ha olyan páramentesítőt keresel, ami kimaxolja a stílusosságot, akkor a Klarstein Sahara fantázianévre hallgató modellje tökéletes választás lesz számodra. Ránézésre nem is igazán lehet megmondani, hogy ez egy páramentesítő, így könnyedén megtalálja a helyét akár a nappaliban is, nem szükséges rejtegetni, mint kevésbé csinos társait.

A készülék hűtéssel páramentesít, így inkább lakásokba ajánlott, mint alagsori helyiségekbe. A motor 300 wattos teljesítménnyel rendelkezik, ami 24 óránként 18 liter nedvesség begyűjtésére elegendő. A gyártó szerint ez 50 m2-ig hatékony, ami már megfelelhet egy kisebb háztartásba.

Más készülékekhez hasonlóan ez is egy tartályba gyűjti a vizet, ami ha megtelik, akkor a gép jelez és leáll. Természetesen a folyamatos vízelvezetés egyszerűen kiépíthető, így nem kell majd naponta többször cserélned a gyűjtőedényt.

A működést szabályozhatod időzítő segítségével is, de az elérni kívánt levegő páratartalmat is beállíthatod 40 és 80% között, 5%-os lépcsőkben. A szellőző és forgató funkciók további beállításokat adnak a kezedbe, amikkel friss és üde levegőt teremthetsz otthonodban. A ventilátor működése segíti a gyorsabb szárítást, a páratartalomtól függően erős vagy gyenge fokozatra kapcsolva. Az így megforgatott levegő egy cserélhető légfilteren megy keresztül.

A fenti beállításokat a készülék tetején található, könnyedén áttekinthető vezérlőpanelen tudod szabályozni, az elülső panelen pedig az aktuális páratartalom olvasható le.

Előnyök:

 • Elegáns megjelenés
 • Jó ár-érték arány
 • Alkalmas egy kisebb lakás kiszolgálására

Hátrányok:

 • Valamivel gyengébb motor teljesítmény

3. Korel KDG-20DE - TOP ár-érték arányú páramentesítő

Korel KDG-20DE

Páramentesítő toplistánk első helyezettje a Korel kínálatából került ki. A márkanévvel lehet nem találkoztál még, nekem sem volt hozzájuk szerencsém. Azonban a készülék gyártója a Midea, akik viszont garanciát jelentenek a jó minőségre. Ez a páramentesítő egy nagyon jó ár-érték arányt képviselő modell, ami 40-45 m2-ig remekül használható.

A készülék légszállítása 195 m3/h, amivel napi 20 liter nedvességet képes kivonni a lakás légteréből, ami tökéletesen megfelel egy kisebb lakásban történő alkalmazásra. Az összegyűlt víz egy 3 literes tartályba kerül, de a kivezető csőnek is található csonk, így akár a lefolyóval is összekötheted a folyamatos működés érdekében. Ha csak tartállyal használod, akkor a készülék automatikusan kikapcsol, amint a tartály megtelt. A páramentesítő rendelkezik beépített szenzorokkal, így bármikor leolvashatod az aktuális relatív páratartalmat, amit 35 és 80 % között szabályozhatsz 5 %-os lépcsőkben.

A tökéletes működést egy erősnek mondható, 400 wattos teljesítményű motor biztosítja, amit két sebességfokozattal állíthatsz. A normál mód a hétköznapi felhasználáshoz ajánlott, a TURBO fokozat pedig segít eltávolítani az extra nedvességet, amikor ruhát szárítasz, zuhanyzol vagy főzöl. Szerencsére a zajszint sem kifejezetten magas, TURBO üzemmódban is legfeljebb 47 dB.

Ahogy már említettem: a készülék kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, ami nem csak a magas páramentesítési teljesítményben, de a hasznos extra funkciókban is megnyilvánul. Automatikus újraindulás és leolvasztás funkciók biztosítják, hogy a páramentesítő akkor is zavartalanul működjön, amikor nem vagy otthon. Ezt a célt szolgálja a 24 órás időzítő funkció is, amivel beállíthatod a készüléket, hogy olcsóbb éjszakai áramról működjön vagy csak akkor, amikor otthon vagy. A folyamatos párátlanítás funkcióval nem kell a páratartalom beállításával foglalkoznod, a készülék ugyanis addig megy, amíg a tartály meg nem telik. Ha lefolyóhoz csatlakoztatod akkor valódi folyamatos üzemet érhetsz el vele, ami jól jöhet például frissen festett szobák vagy beázott fal kiszárításánál.

Összességében egy nagyon jó kis páramentesítő készülékről van szó, amit bátran ajánlok bármilyen háztartásba. Segítségével megbízhatóan szabályozhatod a lakás páratartalmát és megszabadulhatsz a kellemetlen dohos levegőtől.

Előnyök:

 • Jó ár-érték arány
 • Számos hasznos extra funkció
 • Magas páramentesítési teljesítmény

Hátrányok:

 • 50 m2-nél nagyobb lakásba már nem lesz elegendő egy ilyen készülék

4. Home DHM 18L - Iongenerátoros páramentesítő a tisztább levegőért

Home DHM 18L

A következő versenyzőnk fej-fej mellett halad a Korel készülékével, azonban van közöttük néhány apró különbség. A Home márka a magyar Somogyi cég gyártmánya és megbízható alternatívát jelent sok elektronikai cikk esetében.

Ez a páramentesítő 18 liter nedvességet képes feldolgozni 24 óra alatt és 160 m3/h-ás légszállítási kapacitással rendelkezik. Jelzőfény mutatja, amikor a három literes víztartály megtelik, azonban ennek manuális cseréje sok odafigyelést igényel. Ezért ajánlom inkább a csomagban található vízelvezető cső használatát, hogy a készülék igazán hatékonyan működhessen. A Home páramentesítőjével a relatív páratartalom 35 és 80 % között szabályozható.

Működés során négy különböző üzemmód közül választhatsz és manuálisan is beállíthatod a kívánt páratartalmat. Az automata program 60% környékére fogja beállítani a helyiség levegőjének nedvességtartalmát, a szárító funkció pedig egy erősebb fokozat, ami segít a száradó ruhák mellett is szinten tartani a levegőt. Ezen kívül elérhető még a csendes és a ventilátoros üzemmód is.

A készülék motorja 370 wattos teljesítménnyel működik és alacsony, 45 dB-es zajszinttel rendelkezik. Jelentős különbség közte és a listánkon szereplő előző modell között a megjelenésben van még, hiszen ez a készülék valamivel modernebb külsővel és fekete borítással rendelkezik.

Extrák tekintetében valamivel kevesebbet nyújt a Home páramentesítője. A memória funkciónak köszönhetően bekapcsoláskor automatikusan az utolsó beállítást használja majd a gép, illetve rendelkezik egy időzítővel, aminek köszönhetően pontosan beállíthatod, hogy melyik napszakban üzemeljen és melyikben ne. Ami viszont nagy előnye ennek a készüléknek az az ion generátor, ami semlegesíti a levegőben lévő port és egyéb részecskéket, így nem csak a kellemetlen magas páratartalomtól, de más egészségtelen hatásoktól is megszabadulhatsz.

Előnyök:

 • Megfelelő páramentesítési hatékonyság
 • Erős motor, alacsony zajszinttel
 • Ionizáló funkciója még jobban megtisztítja a levegőt

Hátrányok:

 • Nagyobb, 50-60 m2-es lakásokba nem lesz elegendő

5. Sencor SDH 3010WH - Nagy teljesítményű páramentesítő

Sencor SDH 3010WH

Természetesen nem maradhat ki a listánkról egy nagyobb páramentesítő teljesítménnyel rendelkező készülék sem. Ez pedig a Sencor SDH 3010WH nevű modellje lesz, ami naponta akár 30 liter nedvességet is képes összegyűjteni.Természetesen valamivel magasabb az ára, azonban arányaiban sokkal jobban megéri, mint két kisebb gépet venni. A gyártó szerint a készülék 73 m2-ig használható maximális hatékonysággal.

A készülékhez tartozik egy három literes gyűjtőedény könnyen használható vízszint kijelzővel és megtelt edény esetén automatikus kikapcsolás funkcióval. Azonban én jobb szívvel ajánlanám a folyamatos üzem kialakítását a rendelkezésre álló vízelvezető csonk segítségével. Egy ilyen nagy kapacitású páramentesítő csak akkor tud hatékonyan működni, ha az összegyűjtött nedvességet van hova elvezetni.

A legtöbb modellhez hasonlóan a páratartalom itt is 35 és 85 % között állítható, 5 %-os lépésekben. A választott beállítás és az aktuális érték is leolvasható a készülék kijelzőjéről.

A motor tekintetében nem vár minket különösebb meglepetés, valamivel erősebb mint kisebb társai, 465 wattos teljesítménnyel rendelkezik. A normális üzemmód mellett választható a turbó funkció is, ami ruhák szárításánál lehet hasznos. A nagyobb teljesítményhez nagyobb zajszint is párosul: 52 dB, de még ez sem mondható zavarónak.

A készülék rendelkezik néhány hasznos extrával, mint az automatikus újraindulás vagy a fagyás elleni védelem. Emellett időzítő segíti, hogy minél jobban a saját igényeidhez igazíthasd a működését. Nagy előnye, hogy nem csak a nedvességet szűri ki a levegőből, de meg is tisztítja azt a beépített légyszűrők segítségével. Ezek könnyedén kivehetőek és moshatóak.

Nagyobb vagy kifejezetten nedves levegőjű lakásokba ajánlom ezt a páramentesítőt. A közepes méretű modellek 40-50 m2-ig használhatóak, ennél nagyobb területű lakásban már nem lesznek effektívek: vagy túl sokat fogyasztanak vagy nem érik el a kívánt hatást. Így vagy kettő kisebb páramentesítőt kell majd venned vagy egy nagyobb teljesítményűt. A nagyobb teljesítményű készülék azonban ár-érték arányban kedvezőbb.

Előnyök:

 • Magas páramentesítő teljesítmény
 • Erős motor

Hátrányok:

 • Valamivel magasabb ár

6. Duracraft DD-TEC16E2 - Páramentesítő stílusos megjelenéssel

Duracraft DD-TEC16E2

Ha a páramentesítő készülék jól látható helyen lesz a lakásodban, akkor érdemes olyan modellt választanod, ami jól is mutat. Ezen a vonalon elindulva választottam ki a Duracraft készülékét, ami jó teljesítménnyel, elfogadható árral és modern, elegáns külsővel rendelkezik. A Duracraft márka a német Honeywell cégcsoport tagja, így a kiváló minőség is biztosított.

Páramentesítési teljesítménye valamivel alacsonyabb 16 liter vizet gyűjt össze egy nap alatt, így inkább kisebb garzonokba vagy egy-egy nedvesebb levegőjű helyiségbe tudom ajánlani. A 2,5 literes tartály mellett megtalálható a kivezető cső is, így használhatod folyamatos üzemben is. Kifejezetten erős 410 wattos motorral és alacsony 46 decibeles zajszinttel rendelkezik.

A helyiség páratartalma 50 és 80 % között szabályozható tíz százalékonként.A készülék folyamatosan méri a nedvességtartalmat és ez alapján ki vagy bekapcsol, így csak akkor működik, amikor tényleg szükség van rá.

Praktikus kialakításnak köszönhetően könnyen mozgatható, időzítő funkciójával pedig még pontosabban szabályozhatod a működését. Beépített légszűrővel rendelkezik, ami a nedvesség mellett a port is segít kiszűrni a levegőből. Jó választás lehet kisebb lakásokba vagy ha különösen fontos számodra a páramentesítő készülék megjelenése.

Előnyök:

 • Modern, elegáns külső
 • Jó teljesítmény
 • Kiváló német minőség

Hátrányok:

 • Ár-érték arányban kevésbé kiemelkedő

7. Nord Fancy NDN12AJ-K4EBC1A - Hihetetlenül csendes páramentesítő

Nord Fancy NDN12AJ-K4EBC1A

Szerencsére a modern páramentesítő készülékek zajszintje a legtöbb esetben alacsony és nagyjából egy bekapcsolt asztali számítógép búgásához hasonlítható a hangjuk. Azonban előfordulhat, hogy nem szeretnéd egész nap ezt a búgó hangot hallgatni vagy csak akkor jössz rá, hogy mennyire idegesítő valójában, amikor kikapcsolod és meghallod a csendet. A Nord Fancy páramentesítője erre a problémára kínál megoldást. A készülék alacsonyabb fokozaton 30 dB-es zajszinttel rendelkezik, ami egy halk suttogásnak felel meg.

Teljesítményben viszont sajnos alulmarad a többi készülékhez képest, 12 liter nedvességet gyűjt össze egy nap alatt. Emiatt nagyon nedves levegőjű lakásokba kevésbé ajánlanám, esetleg egy másik hasonló készülékkel kiegészítve.A gyártó leírása szerint 35 m2-ig effektív a készülék. A 230 wattos motor teljesítménye is ehhez igazodik. Három literes tartállyal rendelkezik, ami ha megtelik a készülék leáll és jelzi is ezt.

Elérhető az automatikus beállítás, ami 50-55% környékére állítja a páratartalmat, vagy 35 és 80 % között manuálisan is szabályozhatod azt.

A beépített időzítővel választhatsz 2 vagy 4 órás üzemmódok közül, ezeknél a készülék a megadott idő elteltével automatikusan kikapcsol. Áramszünet esetén az automatikus újraindítás funkció biztosítja, hogy a páramentesítő zavartalanul működhessen. A tisztább levegő érdekében légtisztító szűrőkkel is rendelkezik, amiknek a tisztítását automatikusan beütemezi a gép.

Abban az esetben ajánlom ezt a gépet, ha érzékenyebb vagy a folyamatosan működő készülékek zajára. Hálószobába is kitűnő választás lehet.

Előnyök:

 • Alacsony 30 dB-es zajszint
 • Elfogadható teljesítmény
 • Elegáns külső

Hátrányok:

 • Kisebb páramentesítési kapacitás
 • 35 m2-nél nagyobb lakásokba kevésbé ajánlott

8. Hauser DH-400 - Asztali páramentesítő

Hauser DH-400

Listánk utolsó versenyzője inkább csak egy kiegészítő készülék, ami kisebb irodahelyiségekben, tárolókban és szobákban nyújthat jó szolgálatot. Ideális választás lehet, ha nincs szükség a teljes lakás páramentesítésére csak egy-egy konkrét helyiségben magasabb a páratartalom. A kisebb teljesítményhez természetesen alacsonyabb ár is társul.

A készülék naponta 400 ml vizet képes összegyűjteni és 2 literes gyűjtőtartállyal rendelkezik, így az sem jelent problémát, ha azt nem naponta üríted. Ha a tartály megtelt azt a gép egy világító fénnyel jelzi majd.

Alacsonyabb teljesítményű, 73 wattos motorral rendelkezik, ami egy ilyen kisebb páramentesítőben éppen elegendő. A Hauser modellje igazából nem rendelkezik sok funkcióval, be- és kikapcsolhatod és jelzi ha megtelt a tartály. Kisebb méretű vagy kevésbé nedves helyiségben megfelelően összegyűjti a nedvességet, ennyit tud és nem többet. Ha teljes lakást szeretnél páramentesíteni, akkor inkább a fenti készülékeket tudom ajánlani.

Előnyök:

 • Kis méret
 • Olcsóbb ár
 • Egy-egy helyiség páramentesítésére megfelelő választás

Hátrányok:

 • Kifejezetten kicsit páramentesítési teljesítmény

Milyen páramentesítőt vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A következő néhány bekezdésben minden páramentesítőkkel kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz majd. Megnézzük a legfontosabb szempontokat, amiket végig kell majd gondolnod vásárlás előtt és azt is, hogy pontosan milyen készülékre lesz majd szükséged.

Szükséged van páramentesítőre?

A magas páratartalomnak sok különböző oka lehet a rossz szigeteléstől, struktúrális hibákig. Néhány helyiségben pedig jellegükből adódóan magasabb nedvességtartalommal rendelkezik a levegő, ilyenek a fürdőszoba, az alagsor, a pince vagy a mosókonyha. Sok esetben egy komolyabb légkondicionáló is segíthet a magas páratartalom kezelésében, azonban súlyosabb esetekben szinte elengedhetetlen a kiváltó ok kezelése vagy egy dedikált páramentesítő készülék alkalmazása. Olyan esetben is jól jöhet egy külön páramentesítő, ha csak egy-egy helyiség levegőjének javítására van szükséged.

Az ideális páratartalom nyáron 45-50% környékén van, míg télen 30 % magasságában. Ha bizonytalan vagy, akkor néhány ezer forintért már kaphatsz egy digitális páratartalom mérőt, aminek a segítségével könnyedén eldöntheted, hogy lesz-e szükséged páramentesítőre. Azokban a lakásokban, ahol annyira nedves a levegő, hogy a bőrödön is érezhető az, ott ez szinte nem is kérdés, egy ilyen géppel jelentősen javíthatsz a mindennapi életkörülményeiden. Arról nem is beszélve, hogy a száraz levegő a hőérzékelésünkre is jó hatással van, így a fűtésszámlán is spórolhatsz majd.

Hogyan működnek a páramentesítők?

A páramentesítő készülékek lényege, hogy a szoba levegőjét beszívják, kiszűrik belőle a nedvességet, majd visszaengedik azt a helyiségbe. Alapvetően kétféle páramentesítőt különböztethetünk meg.

Az egyik változat a levegőt hűtőszálakon vezeti át, amiknek a hatására a nedvesség kicsapódik és egy gyűjtőtartályba csöpög. Ez a fajta páramentesítő ideális választás lehet lakott helyiségek esetében. A másik típus a levegő melegítésével vonja ki a nedvességet. Ezek a készülékek valamivel többet fogyasztanak, azonban nyugodtan használhatóak hűvösebb helyeken, mint például pincében, garázsban vagy alagsorban is. Ha nagyon alacsony hőmérsékletű a levegő és ezt még tovább hűtjük előfordulhat, hogy megfagy a készülék belsejében, ezt a problémát oldják meg a fűtött gépek, amiket télen is használhatsz akár a fűtetlen garázsban is.

A fentieken kívül találhatsz még különböző beépíthető készülékeket is, ezek egy központi egységből állnak, amit vezetékek segítségével tudsz összekötni a különböző helyiségekkel. Néhány esetben pedig akár légkondicionáló készülékek is segíthetnek a megfelelő páratartalom elérésében. Ebben az útmutatóban főként az otthoni használatra alkalmas, nem beépíthető készülékekről fogunk beszélni.

Néhány fontos tudnivaló a páramentesítők használatáról

Minden elektronikai eszköznél, így ezeknél a gépeknél is fontos, hogy használat előtt legalább fussuk át a használati útmutató. Szinte minden gép esetében elengedhetetlen, hogy a megfelelő légáramlást biztosítsuk. A legtöbb készüléknél oldalt található a bemeneti nyílás, azonban vannak olyan modellek is, ahol felül. A lényeg, hogy hagyjunk legalább 10-20 centi szabad teret, ahol a levegő könnyedén tud mozogni.

A másik fontos dolog, amire mindenképp figyelnünk kell az a filterek cseréje. A legtöbb páramentesítő rendelkezik valamilyen légszűrővel. Ezeket ha nem tisztítjuk az a készülék hatékonyságát is rontja, és sok esetben egészségtelen is lehet.

A páramentesíteni kívánt helyiség

A megfelelő készülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, amire figyelned kell, hogy mekkora a szoba vagy lakás, aminek a levegőjét szeretnéd javítani. Ha nem veszel elég nagy kapacitású és erős készüléket, akkor a páramentesítőnek túl keményen kell majd dolgoznia. Ha a gép folyamatosan túlterhelve megy, akkor sokkal többet fog fogyasztani, mint egy erősebb gép, aminek elég lenne időnként bekapcsolnia. Sok esetben pedig a magasabb villanyszámla mellett még a várt eredményt sem fogod elérni. Emiatt gyakran megéri egy drágább és erősebb modellt venni, ha a lakás mérete és páratartalma azt indokolttá teszi.

Nem csak a helyiség mérete fontos, hanem a relatív páratartalom is. Minél nedvesebb egy adott lakás levegője, annál erősebb készülékre lesz szükséges az ideális szint eléréséhez és fenntartásához. Arra is figyelj majd, hogy azoknál a helyiségeknél, ahol nincs fűtés – például a garázs – a legtöbb esetben fűtött páramentesítő alkalmazása szükséges.

A készülékek páramentesítési teljesítménye

A páramentesítő készülékek hatékonysági fokát az alapján mérik, hogy 24 órán belül mennyi nedvességet képes kivonni a levegőből. A legtöbb esetben ezt 30 °C-on és 80 %-os relatív páratartalom alatt mérik, ami természetesen semmilyen magyarországi lakásban nem reális, emiatt a ténylege kapacitásban lehetnek eltérések.

Ami fontos még az a tartálykapacitás. Sok készüléket összeköthetsz a lefolyóval, így nem kell folyamatosan ürítened a víztartályt, de ha valamiért ez nem nálad nem megoldás, akkor naponta többször kell majd ürítened a tartályt, ugyanis a legtöbb esetben a víztároló kisebb, mint a készülék páramentesítési teljesítménye. Ilyenkor arra is figyelj majd, hogy a nagyobb tartállyal rendelkező készülékek ürítése nehezebb lehet.

Következzen a legfontosabb kérdés. Mekkora kapacitású készülékre lesz szükséged? A készülékek által naponta kivont víz mennyisége 250 ml-től egészen 30 literig is terjedhet. Minél nagyobb a lakás és minél nedvesebb a levegő annál erősebb gépre lesz szükséged. Egy 30-45 m2-es lakásba egy 20 literes kapacitású készülék lesz nagyjából elegendő, míg egy 30 literessel már 70 m2-en is elboldogulhatsz. Ennél nagyobb területű lakásokban érdemes lehet a beépíthető rendszerek között nézelődni.

Az összegyűjtött víz elvezetése

Ahogy fentebb is említettem, néhány páramentesítőnél kézzel kell majd ürítened a víztartályt. Ez főleg a kisebb kapacitású, olcsóbb modellekre jellemző.

Az igazán nedves lakásokban valószínűleg sok vizet gyűjt majd össze a készülék és ezeken a helyeken valóban fontos, hogy egész nap üzemképes legyen. Emiatt fontos kialakítani az elvezetést az összegyűlt víz számára. A legtöbb készülékben található kivezető nyílás, amit egy lefolyóval tudsz összekötni. Találsz olyan modelleket is, amikbe egy belső pumpa került, hogy akár a páramentesítőnél magasabbra is kiengedhesd az összegyűlt vizet, például egy mosdókagylóba.

Hasznos extrák

Végezetül nézzük meg, hogy mik azok az extra funkciók, amik megkönnyíthetik egy páramentesítő használatát!

Az automatikus működés lényege, hogy a készülék érzékeli a levegő páratartalmát és ennek megfelelően ki- és bekapcsol. Ez az egyik legfontosabb funkció, de mivel szinte minden készülékben megtalálható, ezért kevésbé nevezhetjük extrának. Segítségével megspórolhatod a felesleges üresjáratokat és az ezzel elhasznált elektromosságot.

A jobb készülékeken indikátorok jelzik, ha a víztartály megtelt vagy ha a levegő filter tisztításra szorul. Ezek különösen hasznosak lehetnek, ha a páramentesítő jól látható helyen van, így elég csak egy-egy pillantást vetned a jelzőfényekre, hogy ne feledkezz meg a tartály ürítéséről.

Az alacsony zajszint sem számít igazán extra funkciónak, azonban sokaknak különösen fontos. A legtöbb páramentesítő viszonylag alacsony zajszinttel rendelkezik, azonban a halk búgás néhányaknak zavaró lehet. Ilyenkor érdemes olyan készüléket keresni, ami kifejezetten alacsony 40 decibel alatti zajszinttel rendelkezik.

Ha garázsban, alagsorban vagy pincében akarod majd használni a páramentesítőt, akkor érdemes olyan gépet keresned, ami alacsonyabb hőmérsékleten akár 5 °C-ig vagy komolyabb készülékeknél ez alatt is működőképes. Ehhez szorosan kapcsolódik az automatikus kiolvasztás funkció is, ami megakadályozza, hogy a gépben jegesedés alakuljon ki.

A másik hasznos automatikus funkció, az újraindítás. Erre akkor van szükséges, ha esetleg áramszünet volt és a készülék emiatt lekapcsolt. Az automatikus újraindítással rendelkező páramentesítők azonnal visszakapcsolnak, amint az áram visszajött. Különösen jól jön olyan készülékek esetében, amik elzártabb helyen vannak és nem feltétlen vennéd észre azonnal, hogy leálltak.

Némelyik gép rendelkezik egy belső memóriával, ami automatikusan az utolsó használt beállítással indítja le a gépet. Ez a funkció különösen jó párost alkot az automatikus újraindítással.

Az időzítővel rendelkező páramentesítőket beprogramozhatod bizonyos időtartamokra. Beállíthatod, hogy akkor kapcsoljon be mielőtt hazaérsz a munkából vagy, hogy olcsóbb éjszakai áramról működjön csak.

Bizonyos nagyobb teljesítményű modelleket extra csövekkel egészíthetsz ki, amiket másik helyiségekbe átvezetve egyszerre javíthatod a levegő páratartalmát. Akkor is jó megoldás lehet ez, ha nem szeretnéd, hogy a készülék szem előtt legyen, ezért egy szekrényben vagy kamrában helyeznéd el, ahonnan kiegészítő csövön keresztül tud majd működni.

Termék nevePáramentesítő teljesítményTartály kapacitásMotor teljesítményZajszintPáramentesítő ár
DURAMAXX Dryhouse1010 liter2 liter260 W45 dBalacsony ár
Klarstein Sahara18 liter300 Walacsony ár
Korel KDG-20DE20 liter3 liter400 W47 dB
Home DHM 18L18 liter3 liter370 W45 dB
Sencor SDH 3010WH30 liter3 liter465 W52 dB
Duracraft DD-TEC16E216 liter3 liter410 W46 dB
Nord Fancy NDN12AJ-K4EBC1A12 liter3 liter230 W30 dB
Hauser DH-400400 milliliter2 liter73 W

3 hozzászólás érkezett: "TOP páramentesítők (2018)" cikkhez

 • Villányi Csaba 2018 július 26. 3:42

  Sziasztok!

  Nagyon jól összeszedett frappáns cikk, nekem sokat segített.
  Viszont lenne egy kérdésem: nálunk a pincében magas a páratartalom ahova szeretnék venni egy páramentesítőt. A pincébe a lakásból lehet lejutni, nincs zárható ajtó. Az a kérdésem, hogy mekkora négyzetméterrel számoljak amikor a gépek paramétereit nézem? A pince 40négyzetméteres a lakás 83.
  Előre is köszönöm a választ!

  • Garai Gergő 2018 szeptember 18. 11:34

   Köszönjük az elismerést! Véleményem szerint ha nincs túl nagy légmozgás a pince és a lakás között, illetve a lakásban nem kiemelkedően magas a páratartalom, akkor elegendő lehet a pince területét figyelembe venni.

 • Thony 2018 november 05. 6:24

  Kedves H95!

  Érdeklődnék, hogy a kis Hauser, egy alagsori ablakos 4m2-es kis műhelyben, mennyire tud teljesíteni. Nedves pár ponton a fal, de ki lesz most már fűtve 20 fokon. Sok rosszat olvastam a készülékről de jót is… nehezen döntök, mennyire megfelelő ez számomra!?
  Kikapcsol, ha eléri a normális páratartalmat?

  Köszönettel,
  Anthony

Szólj hozzá!