TOP porszívók (2018)

Minden amit a porszívó vásárlás előtt tudod kell

A porszívózás nem tartozik a legnépszerűbb házimunkák közé. Legtöbbünknél valahol a mosogatás és a WC pucolás között helyezkedik el. Ennek több oka is van. A porszívók többnyire nehezek, ki kell venned a kamrából, összeszerelni az alkatrészeket és utána végigvonszolnod az egész lakáson. Közben krónikus migrént kapsz a folyamatos zúgástól. Arról nem is beszélve, hogy lépten-nyomon beleakadsz a vezetékbe is.

Kedvenc időtöltésedet azonban sokkal kényelmesebbé teheted azzal, ha beszerzel egy jó porszívót, ami pontosan a lakásodra van szabva. Ebben segítek neked most egy listával, amiben összeszedtem a piacon található legjobb ár-érték arányú és leghasznosabb készülékeket.

A számos elérhető porszívó közül nehéz kiválasztani azt, ami nem csak árban áll közel a szívedhez, de biztosan alkalmas lesz lakásod alapos kitakarítására. Különböző fajta porszívókat mutatok be neked, hogy ki tudd választani azt a típust, amit megvéve csökkentheted a szenvedéseidet.

Porszívó toplista

Termék neveSzívóteljesítmény padló / szőnyegZajszintPorszívó ár
Klarstein Reinraum 3G80 dBalacsony ár
OneConcept PilaF / B75 dBalacsony ár
Electrolux Z9900 ELA / D78 dB
Electrolux ZPF GreenB / D66 dB
Sencor SVC-45RD-EUE2
TOP olcsó porszívó
A / D82 dBalacsony ár
Sencor SVC-7020BKC / D55 dBalacsony ár
Sencor SVC 3001 Wet and DryA / B86 dBalacsony ár
Concept VP 100k
TOP morzsaporszívó
- / --alacsony ár

A listát különböző szempontok alapján állítottam össze, ezért fontosnak tartom, hogy minden termékhez írjak egy rövid leírást is. A legtöbb felsorolt porszívó más és más feladatra alkalmas, ezért mindenképp olvasd át ezeket, hogy ki tudd választani a számodra megfelelőt.

Porszívó tesztek és vélemények

1. Klarstein Reinraum 3G - Professzionális tisztítás otthonra

Klarstein Reinraum 3G

Ez a rakétára hajazó multifunkciós porszívó szerencsére nem olyan hangos, mint egy űrhajó, azonban teljesítményben már majdnem megközelíti azt. Ez a modell átmenet az ipari tisztítógépek és az otthoni porszívók között.

4 az 1-ben kialakítása alkalmassá teszi az összes felmerülő feladat elvégzésre, legyen szó száraz- vagy nedves tisztításról, tisztószeres takarításról vagy akár a fúvó funkció használatáról. Szőnyegen, járólapon, parkettán vagy laminált padlón egyaránt megállja a helyét. A tisztítószeres üzemmód nagy előnye, hogy a szőnyegeket mélyre menően porszívózhatod ki vele, így nem csak a felületi szöszöket, de a beivódott koszokat is eltávolítja.

35 literes víztartállyal rendelkezik, amibe összegyűjti a lakásban található koszokat. Ennek köszönhetően nem szükséges a drága és körülményes porzsák használata, elegendő csak az összegyűlt koszos vizet cserélni használat előtt és után.

A gép 1400 wattos teljesítménnyel és 18 kPa szívóerővel rendelkezik, a visszafújt levegő tisztaságáért pedig a beépített szűrőrendszer felelős.

Helytakarékos kialakítással rendelkezik, hiszen a porszívócső teleszkópos, a készülék pedig formája miatt könnyedén elfér bármilyen szekrényben vagy kamrában. 5,8 kilogrammos saját súllyal rendelkezik, amihez még hozzá jön majd a tartályba töltött víz súlya. Azonban még így sem okoz nehézséget a mozgatása, hála a minden irányba elforduló kerekeknek. Ez a dizájn sokkal jobb mozgékonyságot biztosít, mint amit a hagyományos kialakítású porszívóktól megszokhattál. A 3 méteres tápkábelt én egy kicsit rövidnek gondolom, de kisebb lakásokban vagy néha dugaljt váltva teljesen megfelelő lehet.

Ha komolyabb megoldást keresel, mint egy egyszerű porszívó és szeretnéd, hogy ne csak ránézésre, hanem a mélyebb rétegekben is tiszták legyenek a szőnyegeid, akkor ezt a porszívót javaslom számodra.

Előnyök:

 • Száraz és nedves tisztításra is képes és a tisztítószereket is támogatja
 • Mélyreható, tartós tisztaság
 • Egyszerű üríthető víztartály
 • Nagy teljesítmény
 • Kedvező ár

Hátrányok:

 • Viszonylag rövid tápkábel

2. OneConcept Pila - BB-8 porszívó droidnak állt

OneConcept Pila

A OneConcept Pila porszívója nem hatalmas teljesítményével vagy kiváló ár-érték arányával hódítja meg a szíveket, hanem egyedülálló megjelenésével. Ez a porszívó azoknak lett kitalálva, akik unják már a hagyományos formavilágú háztartási gépeket, a kisgyermekek pedig egyenesen imádni fogják ezt a kerek kis kütyüt.

A gép természetesen a porszívózás területén sem marad alul, 800 wattos teljesítménnyel és 18 kPa-os szívóteljesítménnyel rendelkezik, ami szőnyegtisztítás terén például B kategóriába helyezi őt. A zajszintje elfogadhatónak mondható, 75 dB-lel.

Kivehető és mosható HEPA filter gondoskodik a por és a pollenek kiszűréséről, hogy ne csak ránézésre legyen tiszta a lakás, hanem a levegőt is jó érzés legyen belélegezni. A készülék nem rendelkezik porzsákkal, csak egy egyszerűen üríthető 1,2 literes tartállyal, így még ezt is megspórolhatod.

4,2 kilogrammos súllyal, 480 centiméteres tápkábellel és teleszkópos porszívócsővel rendelkezik, így könnyen mozgatható az egész lakás területén. Az alul található négy darab kerék pedig kiváló manőverezhetőséget biztosít.

Ha egy átlagos teljesítményű porszívót tervezel vásárolni, de szakítanál az unalmas, megszokott gépekkel, akkor pont jó helyen jársz.

Előnyök:

 • Imádni való, egyedi dizájn
 • HEPA filterek
 • Megfelelő szívóteljesítmény
 • Mobilis kialakítás

Hátrányok:

 • D energiaosztály

3. Electrolux Z9900 EL - A TOP porszívó

Legjobb porszívó: Electrolux Aeroperformer z9900el porszívó

Az Electrolux porszívóját választottam az első számú készüléknek, mert kedvező áron biztosít remek minőséget és teljesítményt. Egy átlagos lakás vagy nagyobb ház kitakarítására teljesen megfelelő, akár mindennapos használatra is.

A porzsák nélküli készülék könnyen üríthető portartállyal rendelkezik, a ciklon rendszerű légáram pedig kiemelkedően alapos takarítást tesz lehetővé. Az AeroPerformer saját árkategóriájában elképesztően jó tisztítási hatékonyságot tud felmutatni. A kemény padlón végzett takarításhoz B értékelést ért el, a szőnyegeknél történő használata egy kicsit gyengébb, itt csak D értékelésre futotta.

Nagy előnye ennek a porszívónak még az A energiaosztály, amivel nem csak a pénztárcádat, de a környezetet is kímélheted. Emellett szabályozóval is rendelkezik, amivel beállíthatod a szívóerőt így még több energiát takaríthatsz meg. A por-visszabocsátása is elenyésző, a mosható mikroszűrő rendszer itt egy B értékelésre elegendő. Súlyra egy kicsit nehezebbre sikerült ez a gép a maga majdnem 5kilójával. A zajszintje pedig még a halknak számító tartományban van, 78 dB-lel.

Összességében egy nagyon erős és jó minőségű porszívóról van szó, ami ár-érték arányban verhetetlen. Az Electrolux márkanév pedig garancia a hosszú élettartamra és a megbízható szervízrendszerre.

Előnyök:

 • Hatalmas szívóerő
 • Energiatakarékos
 • Kedvező ár-érték arány

Hátrányok:

 • Nehéz
 • Kicsivel gyengébb szőnyegtisztítási hatékonyság

4. Electrolux ZPF Green - A viharmadár

Electrolux ZPF green

Bár az Electrolux porszívója egy magasabb árkategóriát képvisel, minden rá költött forint megéri. A kiváló minőséghez hibátlan légszűrés és energiatakarékosság is párosul.

A PowerForce (ZPF) kiérdemelte a nevét, hiszen ez az egyik legerősebb porszívó, amivel valaha találkoztam. A nagy méret és teljesítmény ellenére, alacsony a zajszintje.

A gép erős motorja és a speciálisan kialakított szívófej hatalmas tisztítási hatékonyságot ad. Mind a kemény felületeken, mind pedig a szőnyegeken A osztályzatot ér el. Ez energiatakarékos felépítéssel, A energiaosztállyal párosul.

A porkibocsájtás miatt sem kell aggódnunk, hiszen ezen a skálán is kiemelkedően szerepel az Electrolux.

Amennyiben megengedheted magadnak a magasabb árkategóriát és egy valóban hibátlan gépet szeretnél, akkor a ZPF Green porszívó pont neked való. Ha ezt a készüléket választod, a kompromisszum mentes minőséget választod.

Előnyök:

 • Kiváló szívóerő
 • Energiatakarékos
 • Csendes
 • Jó minőségű szűrőrendszer
 • Vízszintes és függőleges tárolási lehetőség

Hátrányok:

 • Drága

5. Sencor SVC-45RD-EUE2 - Az olcsó gépek királya

Sencor SVC 45RD-EUE2 porszívó

Ez a kedves kis készülék elbűvölő forma- és színvilágán kívül az árával is lenyűgözött. A kompakt és modern test kicsit kevesebbet nyom, mint 4 kilogramm.

Bár a többi porszívóhoz képest apróbb gépről beszélünk és a névleges szívóteljesítménye is alacsonyabb, azonban a jó kialakításnak köszönhetően a tényleges hatékonysága valamivel magasabb. Kemény felületen B, míg szőnyegeken F osztályzatot kapott. Zajszintje 82 dB, ami még mindig elfogadhatónak mondható.

A Sencor alapból papírzsákkal működik. A gyári csomagban pedig kétféle porszívófej is található hozzá, amivel akár szőnyegeket, akár kemény padlót könnyen tisztíthatsz.

A gép legnagyobb hátránya az energiaosztálya, ami csak egy D értékelésre volt elegendő. Ez az apróság képes akár kétszer annyit fogyasztani, mint nagyobb társai, ezzel növelve hosszútávú költségeinket.

Ha olcsó, de jó készüléket keresel, akkor ez lesz a jó választás számodra. A Sencor porszívója alacsony ár mellett is képes hozni a stabil minőséget.

Előnyök:

 • Olcsó
 • Jó ár-érték arány
 • Megfelelő hatékonyság
 • Kompakt méret

Hátrányok:

 • Magas fogyasztás

6. Sencor SVC-7020BK - A szorgalmas robotporszívó

Sencor gazdaságos robotporszívója

A listán a negyedik egy robotporszívó a Sencor-tól. Ez a kisméretű készülék remek társad lehet a hétköznapokban. Bár ezek a robotporszívók általában nem helyettesítik teljesen nagyobb társaikat, ám jelentősen kitolhatod a rendszeres nagytakarítást a segítségükkel. Napi egy-két óra alatt bejárja az egész lakást és ha a legapróbb porszemcséket nem is szedi össze teljesen, a látható kosz nagy részétől megszabadít.

A készülék hibátlanul működik kemény felületű padlón és rövidebb szálú szőnyegen egyaránt, sőt akár a kettő között is képes közlekedni. Programozásban kevesebb lehetőséged van, három mód áll rendelkezésedre a véletlenszerű és a sarok üzemmód. Az akkumulátor 4 óra töltéssel max. 50 perc munkát bír.

Ez a kis robot hűséges tagja lehet takarítóbrigádodnak, ám ezért cserébe meg is kérik az árát. Ugyanezért a pénzért már egy hagyományos porszívót is beszerezhetsz, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy még így is nagyjából feleannyiba kerül, mint a legtöbb konkurencia által forgalmazott robot porszívó. Ha belefér a büdzsébe és fontos számodra a kényelmesebb takarítás, akkor mindenképpen ajánlom ezt a porszívót.

Előnyök:

 • Remek kiegészítő
 • Kényelmesebb takarítás
 • Alapos
 • Robotporszívók közt kedvező árú

Hátrányok:

 • Nem helyettesíti a hagyományos porszívókat

7. Sencor SVC 3001 Wet and Dry - A bivalyerős porszívó

A Sencor készüléke a drágább ára miatt került az ötödik helyre a listámon. Az egészen biztos, hogy ezt a készüléket nem mindenki engedheti meg magának. Ha azonban hajlandó vagy rászánni egy egyszeri nagyobb összeget a porszívó vásárlásra, akkor ez a készülék remek választás lehet.

A készülék zajszintje igen alacsony, annak ellenére, hogy az erős gép, ami kiváló hatékonyságot biztosít. Kemény padlófelületen A osztályzatot ért el a porszívó, szőnyegtisztításra pedig B értékelést kapott. A hatékony takarítást forgó kefék segítik elő. Az energiaosztálya A, ami kitűnőnek számít.

A porszívót összecsukva kis helyen is tarthatjuk. Emellett fontos higiéniai szempont az A értékű porkibocsátás – vagyis amit felszív, az nem nagyon kerül vissza a szobába.

Összességében egy nagyszerű, csúcskategóriás porszívó, ami bár nem sok extrát tud, de nagyon hatékonyan és alaposan végzi el a munkáját. Ennél többet szerintem nem is várhatunk el egy porszívótól.

Előnyök:

 • Nagyon jó teljesítmény
 • Modern, ergonomikus kialakítás
 • A energiaosztály
 • Kiemelkedő szívóteljesítmény
 • Alacsony porkibocsátás
 • Csendes

Hátrányok:

 • Borsos ár

8. Concept VP 100k - Az ügyes morzsaporszívó

Concept VP 100k

Hatodik helyen végzett a Concept kézi porszívója. Ez a készülék nem a hagyományos nagytakarításra való, azonban remek kiegészítője lehet háztartásodnak. Bármikor kéznél van (szó szerint), ha egy apróbb szennyeződést kell feltakarítanod.

Ha te sem szereted egy leesett pirítós miatt előszedni és összerakni a porszívót, akkor érdemes beruháznod egy ilyen apróságra. Az alapos takarítást a mellékelt különöző porszívó fejek teszik teljessé. Legyen szó nehezen hozzáférhető résekről vagy bútorokról, ebben a csomagban minden feladatra találsz megfelelő fejet.

A készülék hálózatról tölthető, így kevésbé mobilis. Cserébe képes fúvás funkcióra is, amivel gumimatracot vagy hasonlókat fújhatsz fel könnyedén.

A maga egy kilós súlyával és kis teljesítményével nem fogja megváltani a világunkat a Concept porszívója, de igazán kényelmes kiegészítő lehet a mindennapokban.

Előnyök:

 • Rugalmas, sokoldalú takarítás
 • Könnyedén használható
 • Megfelelő szívóerő

Hátrányok:

 • Hálózatról és nem adapterről működik

Milyen porszívót válasszak? Vásárlási útmutató.

Az elektronikai cikkek piacán manapság mindenből hatalmas választék van, így egészen biztos, hogy megtalálod azt a készüléket, ami pont megfelel a te igényeidnek. Ennek az árnyoldala azonban, hogy a számtalan lehetséges választás között nehéz eligazodni és megtalálni azt, amire valóban szükségünk van. Ebben szeretnék segíteni egy pár tanáccsal. Porszívó vásárlásánál a következő dolgokra lesz érdemes odafigyelned.

Elég ha megnézed a porszívó teljesítményét?

A porszívók piacán elérhető az apró akkumulátoros morzsaporszívótól kezdve az ipari takarítógépig számos lehetőség. A két végletnek a szívóerején nem annyira nehéz belőni. Mi a helyzet azonban a köztes készülékekkel?

Ne ess abba a hibába, hogy csak a feltüntetett teljesítmény alapján választasz. A tényleges szívóerő ugyanis a teljesítményen kívül függ még a porszívófej kialakításától az azon található keféktől, és még sok mindentől. Többek között attól is, hogy a porszívó mennyire telítődik el, mennyire szabad a levegő útja.

A listán szereplő termékeknél kivétel nélkül figyeltem arra, hogy remek szívóerővel rendelkezzenek, hiszen ez a porszívók egyik legfontosabb tulajdonsága.

Robot porszívó

Hogyan működik a porszívó?

Írok neked egy rövid áttekintést, hogy könnyebben megértsd a porszívók működési elvét és azt, hogy ez alapján mire fontos odafigyelned.

Képzelj el egy szívószálat. Amikor a szádba veszed és megszívod, akkor először kiszívod belőle a levegőt így a szívószálban vákuum keletkezik. Ez nyomáskülönbséget okoz a szívószál belseje és a külső közeg között. A külső közeg jelen esetben egy pohár limonádé. A nyomáskülönbség kiegyenlítődéséhez a szívószálban lévő vákuumot ki kell, hogy töltse valami. Ez a valami a limonádé lesz, ami így felvándorol a csövön, egyenesen a szádba. Nagyjából ezen az elven működik a porszívó is.

A porszívóban lévő motort elektromosság üzemelteti. Ez a motor egy ventilátort forgat, ami a levegőt a porszívó belsejébe tereli. Ezzel a porszívócsőben lévő levegőt egy elvezető nyíláson keresztül a szabadba fújja. Pont ugyanúgy tűnik el a levegő a csőből, ahogy a szívószálból szívtuk azt ki. Az így keletkezett vákuum pedig ugyanúgy a környezetből próbálja kiegyenlíteni a nyomáskülönbséget, csak most a limonádé helyett a szőnyegünkön lévő koszt fogja felszívni és a porzsákba juttatni. Technikailag a padlón lévő levegőt szívja be a készülék, azonban a felületi feszültség miatt az ott található porszemcsék is vele tartanak.

Ez után a rövid kitekintés után térjünk is rá a különböző porszívó típusokra!

Függőleges vagy fekvő? Robot porszívó vagy kézi? Melyiket válasszam?

A porszívók teljesítménytől és funkciótól függően több kategóriába sorolhatóak. Lássuk, hogy melyik mire való.

A hagyományos hengeres porszívók

Sencor porszívó

Ezek a készülékek a legelterjedtebbek. Maga a motor és a porzsák vagy tartály egy vízszintesen fekvő házban helyezkedik el. Ehhez kapcsolódik a hosszú porszívó cső, majd a nyél és végül a cserélhető porszívó fej. A készülékház minden esetben kerekes, így könnyebben mozgatható a lakáson belül.

Nagy előnyük, hogy szétszerelhetőek, ezért a tárolásuk kis helyen is megoldható. A hosszú csőnek köszönhetően olyan helyekre is könnyen beférhetsz vele, ahova más készülékekkel esélyed sem lenne. Emiatt különösen alkalmas a bútorok alatt történő takarításra vagy lépcsők, nehezebben megközelíthető zugok kitisztítására.

Hátrányuk a viszonylag nagy súly, ami különösen akkor okoz problémát, amikor a porszívó házat mindenhova magaddal kell húzni. Ennek mozgatásához többször le kell hajolni, ami megterhelő lehet. Ha pedig csak úgy húzod magad után, akkor könnyen belegabalyodhatsz a hátrahagyott kábelekbe.

Ezek a porszívók általában elég erős teljesítményre képesek és teljesen alkalmasak egy átlagos háztartás alapos tisztán tartására. Itthon is hatalmas választék érhető el belőlük az egészen olcsó készülékektől kezdve a több százezer forintos csodagépekig.

A függőleges porszívók

Dyson SmallBall Multifloor porszívóAz álló porszívók kevésbé elterjedtek a magyar háztartásokban, de azért bőven találhatsz belőlük a boltok választékában. Ezeknél az egész készülék egyetlen hosszú rúdba van rendezve, így nem kell egy külön porszívóházat magad után cipelned.

A függőleges porszívókat sokkal könnyebb használat jellemzi, mint hengeres társaikat. Kevésbé zavaró a kábel, könnyebben irányítható az egész készülék és súlyra is könnyebbek valamivel. Sokszor szélesebb szívófejjel is rendelkeznek, ami tovább egyszerűsíti a porszívózás fáradalmait. A tárolásuk azonban bonyolultabb lehet, nem szerelheted szét őket olyan könnyen, mint azt a hagyományos porszívókkal tehetnéd.

Teljesítményben nincs jelentős különbség a két típus között, mindkettő tökéletesen alkalmas lakossági használatra és a függőleges készülékek pont ugyanolyan alapos tisztítást végeznek. Az egyetlen nehézség a bútorok alatti részek és a sarkok tisztítása lehet.

Robot porszívók

Dirt Devil Spider M607 robotporszívóEzek az apróságok a legjobb barátaid lehetnek a takarítás terén. A robot porszívók kisebb korong alakú készülékek, amiket elég csupán bekapcsolnod és maguktól körbejárnak a lakásban, hogy könyörtelenül összeszedjék a koszt a padlóról.

A robot porszívókat egytől egyig akkumulátor működteti, így két használat között mindenképpen fel kell töltened kis segítődet. Természetesen a kis test kisebb teljesítményt is rejt. Koránt sem rendelkeznek azzal a szívóerővel, mint robusztusabb társaik. Arra azonban tökéletesen alkalmasak, hogy a hétvégi nagytakarítások között tisztán tartsák a padlót. Legyen szó padlószőnyegről vagy keményebb burkolatról a legtöbb ilyen gép megbirkózik a feladattal.

Az irányításuk előre beprogramozott módon történik, de több különböző mód közül is választhatsz. Cirkálhatnak véletlenszerűen a lakásban vagy faltól falig üzemmódban alaposan körbejárhatják a lakást. Egyes modellek akár telefonos alkalmazásról is irányíthatóak, sőt némelyik kis robot még távirányítós autóként is funkcionálhat. Még egy pozitívum a robot porszívók mellett, a gyerekek is imádják!

Kézi porszívók

Bosch BKS kézi porszívóA kézi porszívók az összes készülék közül a legkisebbek. Egy kézzel kezelhető gépről beszélünk, ami egy házból, egy kisebb portartályból és a szívófejből áll.

Ezek a legtöbb esetben vezeték nélkül működnek, így könnyen hordozhatóak és szinte minden helyzetben felhasználhatóak. Alkalmasak emiatt egy-egy apróbb kosz folt eltávolítására vagy a leesett szendvics utáni morzsák gyors felszívására. Ezen felül autók, lakókocsik vagy hajók tisztítására is használhatod, hiszen az akkumulátor segítségével nyaraláson vagy a kertben is kiválóan működik.

Teljesítményük természetesen kompakt méretükkel van összhangban, így nagyobb felületek kitakarítására semmiképp sem alkalmasak. Otthon inkább csak kiegészítőként funkcionálnak, hogy ne kelljen a legapróbb foltokért beizzítani az igazi nagygépeket.

Porzsákos porszívót vegyek vagy tartályosat?

Ha már sikerült kiválasztanod, hogy milyen típusú porszívót szeretnél vásárolni, akkor érdemes azt is megnézned, hogy az adott készülék cserélhető porzsákkal vagy gyűjtőtartállyal rendelkezik. Arra a kérdésre, hogy melyik a jobb a kettő közül, nincs igazán jó válasz. Mindkettőnek meg van a hátránya és az előnye is.

A porzsákos porszívók

Ezeknél a modelleknél a kosz egy cserélhető papír vagy textil zsákba kerül. Az előbbinél a papírzsák eldobható, a textilzsákok viszont kiürítés után többször is felhasználhatóak. Fontos azonban, hogy időnként ezek helyett is érdemes újat venned, hiszen előbb utóbb elkoszolódnak, elhasználódnak.

A papírzsákok előnye, hogy ha beteltek elegendő kiemelned őket a házból és a szemetesbe helyezni. Ez az összes megoldás közül a legkényelmesebb. Sok zsák önzáró mechanizmussal is rendelkezik, így egészen biztos, hogy a beszívott por nem kerül ki ismét a lakásba. Ideális megoldás lehet, ha érzékenyebbek vagyunk a porra vagy van a lakásban olyan, aki allergiás. Negatívumként azt hozhatjuk fel, hogy az eldobható zsákok helyett újat kell venni, ami plusz költséget és utánajárást jelent.Porzsák

A textilzsákok gyengéje éppen az, ami papírzsákos társaik erőssége. Ezeket a zsákokat ha megtelnek, akkor a szemetesbe kell üríteni, kimosni és kiszárítani. Így a lehető legtávolabb állnak a kényelmes megoldástól. Illetve ha éppen porszívózás közben telik meg, akkor esélyed sincs kimosni, hiszen vizesen nem helyezheted vissza az elektromos készülékbe. Emellett pedig szinte elkerülhetetlen, hogy kiürítésnél ne kerüljön a levegőbe a már felszívott koszból. Ennél a típusnál egy kicsivel kevesebb plusz költség merül fel, hiszen sokkal ritkábban kell cserélni a zsákot, ám az ára is drágább, mint a papírzsákoknak.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a papírzsákos változatok higiénikusabbak és sokkal kényelmesebb a használatuk. A textilzsákokkal vesződni ezzel szemben kényelmetlen és felettébb koszos. Így ha porzsákos porszívót szeretnél és nem zavar az a kevés plusz költség, amit az új zsákok jelentenek, akkor mindenképp a papírzsákos modellek között nézelődj!

A porzsákok apró hátránya még, hogy nehezebben látjuk, hogy mennyire van tele. Sokszor már csak a szívóerő gyengüléséből következtethetünk erre. Illetve ha gyakran fordul elő, hogy véletlenül felszívod a földön szétszórt fülbevalóidat, akkor a porzsák egy igazi rémálom lesz a számodra.

A tartályos porszívók

Ezeknél a modelleknél a porszívó házban egy műanyag portartály található, ebbe gyűjti a készülék a koszt.

A tartályos gépek nagy előnye, hogy itt valóban soha nem kell cserélni a tartályt, elég kiüríteni és kimosni azt. Ez azonban mérsékelt kényelmetlenséggel jár. Bár nincs olyan nehéz dolgunk, mint az üríthető porzsákoknál, de itt is ugyanúgy por kerülhet vissza a levegőbe, amikor kiüríted és a tartály kimosása is egy plusz feladatot ró a nyakadba. Emellett pedig a porszívó szűrőjét is ki kell mosnod nagyjából havi rendszerességgel.

Ezeknél a porszívóknál kevésbé csökken a szívóerő, ahogy egyre inkább megtelik a tartály. Ahhoz, hogy ellenőrizd, hogy mennyire van teli, elég csupán belenézned. Mivel kivehető tartályokról van szó, ezért sokkal egyszerűbb kihalászni az apróbb felszívott tárgyakat is.

Vízszűrős porszívók

Külön kategóriát képeznek a vízszűrős gépek, ahol a koszt egy vízzel telített tartályba szívja a készülék.

Ez elsőre nagyon tisztának és hatásosnak tűnik, de valójában inkább csak illúzióról van szó. Bár ezek a porszívók látványosak, igazából nem tisztítanak jobban, mint egy megfelelő szűrővel ellátott hagyományos porszívó.

Hatalmas hátrányuk, hogy minden használat előtt fel kell őket tölteni, utána kiönteni a koszos vizet, kimosni a tartályt, megszárítani majd csak utána tudjuk elpakolni. Így ha neked is fontos szempont a kényelem, akkor én nem ajánlanám ezeket a típusokat. Emellett pedig bármikor előfordulhat, hogy vizes marad vagy rossz helyen lesz nedves és ettől bepenészedik, beposhad. Ez pedig máris jelentősen csökkenti a készülék által biztosított higiéniát.

Nedves porszívó

Akkor most melyiket is válasszam?

Megnéztük a lehetőségeket, de akkor végül melyik lehet a legjobb?

Ha a higiénia a legfontosabb szempont, akkor a papírzsákos porszívó a nyerő, hiszen az összes választás közül itt kerül vissza a levegőbe a lehető legkevesebb por. Mindenképpen ezt a típust javasolom, ha a háztartásodban valaki allergiás betegséggel küzd.

A legkényelmesebb megoldás címért folytatott versenyt is a papírzsákos készülékek nyerik, hiszen itt nem kell pluszba takarítani, nem kell az ürítéssel bajlódni. Csak egyszerűen kihajíthatod a kukába és kész.

Amennyiben szeretnél a lehető legkevesebb utólagos költséggel számolni vagy nem zavar egy kis plusz takarítás, akkor a beépített tartályos változatok is jó választás lehetnek.

Mire figyeljek még oda a vásárlásnál?

Zajszint

Bár a porszívók ritkán tartoznak a halk háztartási gépek közé, azért itt is különbséget tehetünk a tíz percig használod és megsüketülsz meg a kellemes berregés a háttérben kategóriák között.

A zajszintet decibelben határozhatjuk meg, amit a hang erősségének mértékeként használnak. A porszívóknál ez általában 65dB-től indul, így 70-es érték környékén viszonylag halk gépekről beszélhetünk. Természetesen itt is van különbség egy halkabb robot- vagy kézi porszívó és egy hagyományos háztartási porszívó között.

Teljesítmény és áramfogyasztás

2014-óta EU-s szabályozásnak megfelelően a háztartási porszívók elektromos teljesítménye nem lehet 1600 wattnál több. Mivel ezeket a készülékeket viszonylag ritkán, akkor is rövid ideig használjuk, így a fogyasztás amúgy sem feltétlen a legfontosabb szempont.

Ha takarékoskodni akarsz a pénzeddel, akkor inkább arra érdemes figyelned, hogy olyan gépet vegyél, ami hosszú ideig működőképes lesz. Így megspórolhatod a szerviz költségeket és az esetleges cserét is.Porszívó energia címkéje

A porszívók dobozán kötelező feltüntetni az energiaszintet, ami a készülék energiatakarékosságát jelöli A-tól G-ig. Ugyanitt szokott lenni feltüntetve az éves fogyasztás és a zajszint is.

Ami még fontos lehet, az a tényleges tisztítási hatékonyság. Ez is betűvel jelölve szerepel szőnyegre és kemény padlóra lebontva. Itt érdemes figyelembe venned, hogy nálad milyen felületen lesz főleg használva a készülék.

Szűrőrendszer

Fontos szempont lehet a porszívó szűrőrendszerének hatékonysága. A beszívott levegőt ugyanis minden esetben visszafújja a készülék a helyiségbe, így ha nem megfelelő a szűrő, akkor a kosz is visszakerülhet a szobába.

A porzsákos porszívókban már maga a zsák is megszűri a levegőt, hiszen felfogja a legtöbb koszt. Csak az igazán apró porszemcsék juthatnak át rajta. A tartályos porszívókban ezt a szűrést legtöbbször a ciklon elv végzi el, ami annyit tesz, hogy a készülék megforgatja a beszívott levegőt, egyfajta tornádót képezve, így a centrifugális erő hatására a kosz kilép a légáramból a tartályba.

HEPA filterekMindkét esetben szükséges azonban még egy vagy két szűrő, ami a légáramban maradt apró (0,3 mm – 0,3 μm közötti) porszemcséket megszűri. Ezek a szűrők többféle felépítéssel rendelkezhetnek. A leggyakoribbak a HEPA és S-Class szűrők. Mindkettő kiváló védelmet nyújt. A HEPA szűrőknél érdemes azonban figyelni a besorolásra, hiszen a leggyengébb ilyen szűrő csupán 85%-át szűri ki a kicsi porszemcséknek, míg a legjobb akár 99.999995%-ot is.

Különösen fontos odafigyelni a szűrők minőségére, ha a családban valakinek allergiás megbetegedése van vagy esetleg kisgyerek van a lakásban.

Porszívó fejek

A porszívók különböző kialakítású fejekkel kerülnek forgalomba. Egy-egy készülékhez általában több végződést is adnak, amik más és más funkciót töltenek be. Sokan ezek közül kizárólag egyet használnak, pedig a legtöbb ilyen tartozék nagyban megkönnyítheti a takarítást.

Porszívó fejekMindenképpen hasznos ha a hagyományos fej mellett van egy vékonyabb végű szívófej, ami a nehezebben hozzáférhető területek és sarkok tisztításában nyújt nagy segítséget.

Fontos még megnézni, hogy a fejeken mennyire sűrűk a kefék. Egy porszívó hatékonyságát jelentősen növeli egy forgó kefe vagy más olyan tartozék, ami segít a légáramba terelni a koszt, ahelyett hogy csak tologatnád azt.

Kiegészítők és tartozékok

Vásárlás előtt mindenképpen nézd meg, hogy itthon mennyire könnyű beszerezni az adott készülék tartozékait. Ha porzsákos készüléket rendelsz, akkor nézz utána, hogy hol és mennyiért tudsz hozzá új zsákokat venni.

Elérhetőek még különböző kiegészítők is a porszívókhoz, úgy mint porzsák illatosító, ami a kifújt levegőt teszi kellemesebbé vagy különböző fejlettebb szűrők. Kaphatunk különböző speciális fejeket is, amik alkalmasak állatszőr takarítására vagy más különleges feladatokra.

Garancia és szervízrendszer

Magyarországon a porszívók kötelező egy éves gyártói garanciával rendelkeznek. Egyes típusoknál ennél hosszabb garancia is elérhető és szinte minden esetben lehetőséged van extra garanciát kérni, ami mindenképpen megéri, ha a háztartásodban sűrűn mennek tönkre a gépek. Pár ezer forinttal akár két évvel is meghosszabbíthatod a garanciát vagy töréskár és egyéb balesetek esetén is biztosíthatod a javítást.

Érdemes lehet utánanézni annak is, hogy az adott márkának van-e itthon megfelelő szervizhálózata és hogy mennyi idő az adott készülék garanciális javítása.

Termék neveSzívóteljesítmény padló / szőnyegZajszintPorszívó ár
Klarstein Reinraum 3G80 dBalacsony ár
OneConcept PilaF / B75 dBalacsony ár
Electrolux Z9900 ELA / D78 dB
Electrolux ZPF GreenB / D66 dB
Sencor SVC-45RD-EUE2
TOP olcsó porszívó
A / D82 dBalacsony ár
Sencor SVC-7020BKC / D55 dBalacsony ár
Sencor SVC 3001 Wet and DryA / B86 dBalacsony ár
Concept VP 100k
TOP morzsaporszívó
- / --alacsony ár

9 hozzászólás érkezett: "TOP porszívók (2018)" cikkhez

 • xtl 2017 október 14. 12:02

  Próbálj ki egy Karcher ipari porszívót. Soha nem fogsz többet a fenti játékokkal bohóckodni. Otthonra is tökéletes, olcsóbb, tartósabb, hatékonyabb.

  • Hegyeshalmi Tamás 2017 október 16. 2:40

   Köszi, tényleg jónak tűnik. A következő frissítéskor jobban utánajárok, és kiteszem a terméklistába.

 • Zsolt 2017 december 09. 10:06

  Üdv.!
  Szerintem egy porszívó hatékonysága a szívóerején alapszik. Ezt szinte egyetlen gyártó sem tünteti fel sajnos. Hosszas keresgélés után lehet egy-kettőnél megtalálni (még a gyári honlapon sem). Teljesen mindegy ha 2500W-os is, ha a szívóerő csak 200-300W, amikor léteznek 450W-osak is. Persze a többi adat is fontos, porkibocsájtás stb.

 • Hegyeshalmi Tamás 2017 december 12. 1:58

  Köszi a hozzászólást. Tényleg nem könnyű a pontos szívóerőt megtudni – szerintem emiatt is jó összehasonlítási alap a teljesítmény.

 • Éva 2018 január 24. 10:22

  Hali! Az se mindegy, hogy lehet-e alkatrészt kapni hozzá vagy sem. Nekem a fent említett porszívók közül egy Sencor SVC-7020BK számú van. Elég hamar kihullott a kefe szőre és sehol nem lehet hozzá kefét kapni, pedig már régóta keresem… Így teljesen használhatatlan, úgyhogy hiába hiper-szuper, ha nem lehet használni… Vicc ez a kereskedelem…

  • Hegyeshalmi Tamás 2018 január 24. 3:23

   Az alkatrész kérdés tényleg nehéz ügy. Nagyon előre ezt nem is annyira könnyű eldönteni, hogy milyen az ellátottsága, hiszen ideális esetben évekkel később kell szerelni. Addig meg teljesen megváltozhat a helyzet alkatrész ügyben.

 • Ping 2018 február 10. 1:40

  Az Electrolux gépre azt írod, hogy: “Mind a kemény felületeken, mind pedig a szőnyegeken A osztályzatot ér el. Ez energiatakarékos felépítéssel, A energiaosztállyal párosul.”

  Azonban ha a leírásában megnézzük (az általad belinkelt “home” weblapon), ott B, D, illetve F osztályzatokat látunk erre a 3 paraméterre.

  Akkor most valamit esetleg félreértettem?
  Kösz. Üdv.

 • Varga Péter 2018 november 17. 12:30

  Szia! Tudom hogy a fent említett készülékek közt nem szerepel a karcher vc3 as típus, viszont szeretném megkérdezni, hogy okoz e bármilyen kárt a porszívóban ha azt én nem a padlón húzom magam után, hanem kézben tartva használom?!? Előre is köszönöm a furcsa kérdésemre a választ!

  • Garai Gergő 2018 december 11. 11:58

   Valóban érdekes felvetés. Én nem gondolom, hogy különösebb gondot okozna, bár a készülék nyilván úgy van megtervezve, hogy a hagyományos pozícióban működjön optimálisan. Ha vásárlás előtt vagy, akkor érdemes lehet esetleg az álló porszívók között körülnézned, azok pont erre a célra lettek kitalálva.

Szólj hozzá!