TOP vibrációs trénerek (2018)

Minden, amit vibrációs tréner vásárlás előtt tudnod kell

A különböző otthoni kondigépek között különös helyet foglalnak el a vibrációs trénerek. Ezek a készülékek kíméletes edzést biztosítanak, aminek során a készülék rezgések segítségével formálja a testet. Nem csak a mély izmokat erősítik, de segítenek a fogyásban, a rehabilitációban, ízületi fájdalmak esetén, javítják az egyensúly érzéket és a keringést.

Ezt a technológiát régóta használják főként wellness és orvosi területeken, azonban az testedzés területén még mindig kevésbé elterjedt, mint a hagyományos módszerek. Ez sok félreértésnek és félrevezető marketing kampánynak adott helyet, ami miatt sokan a készülékek valódi előnyeit sem ismerik el. Ebben az útmutatóban szeretném egy kicsit körüljárni ezeket a sokszor vitatott készülékeket és bemutatni azokat az eseteket, amikor kifejezetten hasznos lehet az alkalmazásuk.

A már megszokott módon írok néhány válogatott termékről és elolvashatsz egy részletekbe menő vásárlási útmutatót is, amiből minden fontos szempontot megismerhetsz majd.

Van valami, amit szeretnék már az elején megemlíteni. Ha valaki szív- és érrendszeri betegségekkel küzd vagy várandós, akkor mindenképpen konzultáljon az orvosával a vibrációs trénerek használata előtt!

Vibrációs tréner toplista

Termék neveTípusAmplitúdóRezgési sebességTeherbírásVibrációs tréner ár
Charles VibroGymVibrációs gép0-1,5 mm / 0-16 mm5-15 Hz / 15-50 Hz120 kgalacsony ár
Capital Sports VibbroMini vibrációs gép0-10 mm5-15 Hz100 kgalacsony ár
Maketec JTF003-AVibrációs gép0-3 mm / 0-10 mm15-40 Hz / 5-15 Hz120 kg
RexabeltVibrációs gép-12-25 Hz100 kgalacsony ár
Maketec JTF006B-1Vibrációs gép0-2 mm / 0-15 mm15-40 Hz / 5-14 Hz150 kg
Hoppline vibrációs trénerMini vibrációs gép50-60 Hz120 kg
Kyokei Vibrofit Sport MusicMini vibrációs gép0-12 mm5-15 Hz120 kg
Polymobil Swing StickVibrációs fitnesz rúd---

Vibrációs tréner tesztek, vélemények

A toplistánkon található termékeket egyenként válogattam ki a különböző gyártók választékából. Véleményem szerint ezek a készülékek nyújtják a legjobb ár-érték arányt. Igyekeztem úgy összeállítani a listát, hogy az is megtalálja a számítását, aki inkább kevesebbet költene és az is, aki professzionális gépet keres. Következzenek a TOP vibrációs trénerek!

1. Charles VibroGym - Masszív gép, stabil eredmények

Charles VibroGym

Minden izomcsoportra kiterjedő professzionális edzést biztosít az inSPORTline új vibrációs trénere a Charles VibroGym. A vibrációs edzés minden előnyét biztosítja számodra ez a remek minőségű, masszív edzőgép. Kevés idő és energia befektetéssel maradhatsz fitt, de akár rehabilitációs célokra vagy kezdők számára is kiváló választás lehet.

A készülék két fajta üzemmódban működik. A 3D mozgás vagy rezgő üzemmód minden irányba megmozgat majd téged. Ekkor a készülék teljesítménye 300 wattos, a mozgások frekvenciája az egészséges határon belüli 5-15 Hz és 1,5 mm-es kilengéssel rendelkezik a gép. A vertikális hinta, avagy lengő üzemmód oldal irányú mozgásokkal segíti elő a hatékonyabb edzést, 500 wattos teljesítmény és 15-50 Hz-es frekvencia mellett. Ebben az esetben az amplitúdó 16 mm lesz. Elérhető még a kombinált vibráció is, illetve magát a sebességet is állíthatod 50 fokozatban.

A fentieken túl különböző gyakorlatok végzésével teheted változatosabbá, sokoldalúbbá az edzésedet. Ebben segítségedre lesznek a mellékelt fitnesz szalagok is, amikkel még több fajta gyakorlat érhető el és a hát, váll izmait is jobban megmozgathatod. Kijelzője egyszerű, de mégis tartalmazza az összes szükséges beállítást. Választható a mód, az edzés időtartama és a gyorsaság egyaránt.

Masszív felépítésével és 50 kilogrammos saját súlyával a gép biztonságos edzést biztosít az idősebb korosztály számára is, hiszen stabilan áll majd a földön. Ennek megfelelően teherbírása is magasabb, 120 kg.

Hátránynak mondanám a valamivel magasabb árat, azonban cserébe kiváló minőséget, sokoldalú felhasználhatóságot és egy strapabíró masinát kaphatsz.

Előnyök:

 • Különböző üzemmódok és sebességállítások
 • Változatos edzést tesz lehetővé
 • Rendelkezik a vibrációs trénerek minden előnyével

Hátrányok:

 • Magasabb ár

2. Capital Sports Vibbro - Kompakt méret, profi edzés

Capital Sports Vibbro

A következő vibrációs tréner egy apróbb, kompakt méretű darab. Nem rendelkezik a nagyobb gépek stabilitásával és teljesítményével, azonban a lapos kialakítás sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé, hiszen végezhetsz rajta ülő vagy akár fekvő gyakorlatokat is. Ezt a gazdag funkcionalitást tovább növelik a mellékelt fitnesz szalagok.

Vertikális mozgása lehetővé teszi, hogy különösebb erőfeszítés nélkül égess el zsírt, mozgasd át a tested izmait, de az intenzívebb gyakorlatok hatásfokát is megnöveli. A könnye átlátható LCD kijelzőn megtalálhatod a beállítható programokat, az aktuális frekvenciát és az edzés időtartamát is.

Kompakt méretének köszönhetően a tárolása kifejezetten egyszer, elfér bármilyen szekrényben vagy akár az ágy alatt is. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a teljesítménye alulmaradna, kitűnően alkalmas kezdő vagy haladó edzéshez egyaránt, a teherbírása pedig akár 100 kilogrammig terjedhet. A készülék lábai úgy vannak kialakítva, hogy azok védjék a padlót és az edzést is kényelmesebbé tegyék.

Azoknak ajánlom elsősorban, akik nem szeretnének egy vagyont kiadni a vibrációs trénerükre vagy akik egy professzionális, azonban kompakt edzőgépet keresnek.

Előnyök:

 • Kisebb helyen is elfér
 • Egyszerű és izzadtság mentes edzés a vibrációnak köszönhetően
 • Komolyabb gyakorlatok elvégzését is lehetővé teszi

Hátrányok:

 • Kevésbé stabil, mint a nagyobb vibrációs gépek

3. Maketec JTF003-A - Professzionális vibrációs tréner otthonra

Maketec JTF003-A

Az első vibrációs tréner, amit szeretnék neked bemutatni a Maketec modellje. Ez egy nagyobb gép, ami egyaránt alkalmas lengő és rezgő mozgások végzésére. Ára valamivel magasabb, cserébe viszont mindent tud, amit egy vibrációs tréner tudhat.

A készülék két motorral rendelkezik a különböző működési módokhoz. Rezgő üzemmódban 500 watt teljesítményű meghajtás adja a kifejezetten magas 15-40 Hz közötti frekvenciát és a készülék 0-3 milliméter közötti mozgásokat végez oldal és függőleges irányban. Lengő módban 1000 wattos motor működteti a gépet 5-15 Hz-en, a kilengés pedig 0-10 milliméter közötti, ami kifejezetten jónak mondható.

Sebességet 99 fokozaton állíthatsz mindkét üzemmód esetén, emellett pedig 6 automata és 3 manuális program áll majd a rendelkezésedre, amikkel szinte bármilyen edzéshez megtalálod majd a megfelelő beállítást. LCD kijelzővel ellátott, jól átlátható kezelőpanelje könnyen hozzáférhető helyen található, így edzés közben is gond nélkül szabályozható.

Maga a gép kifejezetten masszív, 55 kilogrammos súlyával és csúszásmentes kialakításával akár 120 kilogrammig használható. A központi oszlop extra erős acél csövet tartalmaz, ami tovább növeli a stabilitást és a tartósságot. Extra méretű talprészén pedig a legtöbb gyakorlat kényelmesen elvégezhető.

A karok erősítéséhez mindkét oldalon gumi szalagok találhatóak, így még változatosabbá teheted majd az edzést, még inkább átmozgathatod a teljes testedet. Nagy előnye még ennek a modellnek, hogy beépített testtömegindex kalkulátort tartalmaz, a csomagban pedig találhatsz egy tréning DVD-t is, amivel kiválaszthatod a számodra leghasznosabb edzési módot és gyakorlatokat.

Összességében egy nagyon jó kis vibrációs trénerről van szó, amit akár edzőtermi, akár otthoni használatra jó szívvel tudok ajánlani. A gyártó egy év garanciát ad a készülékre, amit kiszállítás után akár rögtön ki is próbálhatunk és ha nem vagyunk elégedettek, akkor visszavásárolják.

Előnyök:

 • Mind rezgő, mind lengő üzemmódban használható
 • Erős motor
 • Tartós, stabil kialakítás

Hátrányok:

 • A saját árkategóriájában nem rendelkezik különösebb negatívummal

4. Rexabelt - Wellness masszázs és vibrációs edzés

Rexabelt

A Rexabelt egy olyan vibrációs tréner, ami több hangsúlyt helyez a relaxációra és a wellnessre, mint a komolyabb edzésre. A masszázsövekkel rendelkező készülék segít a zsír lebontásában és az izomlazításban egyaránt. Kiváló kiegészítő lehet egy keményebb edzés utáni levezetéshez.

A készülék 100 kilogrammig használható és stabil csúszásmentes talapzattal rendelkezik. 80 watt teljesítményű motor hajtja, ami nem feltétlen a legerősebb, de mivel a készülék övekkel működik, ezért eleve kevésbé lesz intenzív az edzés, nincs szükség annyira komoly motorra. A rezgések frekvenciája 12 és 25 Hz között mozog.

Egyszerű kezelőfelülete könnyen átlátható, így a megfelelő programok kiválasztása nem fog gondot okozni senkinek. 4 különböző vibrációs program közül választhatsz, ami a rezgések sebességét befolyásolja.

A készülék öt különböző masszázsövvel rendelkezik, amik más és más feladatokat töltenek be. A dupla övet a hát és mellkas izmainak átmozgatására használhatod, míg a turbó öv inkább a csípőre és a karokra való. Relaxációs masszázsban sem lesz hiány, hiszen az 1000 érintés öv ténylegesen 1000 masszázsponttal van ellátva, ami mélyreható rezgéseket juttat a testbe. A grip öv relaxációs célokat szolgál és a segít a felsőtest formálásában is. Az övek magassága 7 fokozatban állítható, a felhasználó testmagasságához igazodva, így bárki használhatja azokat.

Ezt a vibrációs trénert inkább rehabilitációhoz és relaxációhoz ajánlom, mint intenzív edzéshez. Más gyakorlatok után levezetésnek és az izmok kezelésére tökéletes választás.

Előnyök:

 • Relaxáció és wellness az otthonodban
 • Serkenti a keringést, mélye menően átmozgatja az izmokat
 • Tökéletes kiegészítő más edzések mellé

Hátrányok:

 • Kevésbé intenzív megoldás, ha fogyás a célod

5. Maketec JTF006B-1 - Nagy teherbírás, erős motor

Maketec JTF006B-1

A listánkon helyet kapott még egy Maketec vibrációs tréner. Ennek az az oka, hogy ez a modell kiemelkedően magas teherbírással rendelkezik, azonban az ára ennek megfelelően magasabb is, mint a többi készüléké.

A másik Maketec modellhez hasonlóan ez is képes lengő és spirális rezgő mozgásra egyaránt, amiket ugyanúgy két külön motor működtet 1000 és 500 wattos teljesítménnyel.  A lengő üzemmódban 0 és 15 mm közötti mozgásra számíthatsz, 5-14 Hz közötti frekvencián. Vibrációs spirál üzemmódban 0-2 milliméter lesz csupán a kilengés, azonban ennek megfelelően a frekvencia 15-40 Hz-re növekszik. Nagy előnye ennek a gépnek a lassú leállás funkció, ami az izmokat is kíméli és biztonságosabbá teszi a készülék használatát.

Masszív szerkezete majdnem 80 kilogrammot nyom, amihez hatalmas talprész tartozik, így különösen kényelmes lesz az edzés, bármilyen gyakorlatokat is végzel majd. A robusztus szerkezet 150 kilogramm maximális terhelhetőséget tesz lehetővé, ez az egyik legmagasabb érték, amivel eddig találkoztam.

Könnyen hozzáférhető LCD kijelzővel és vezérlőpanellel rendelkezik, amin 3 előre megadott és 3 felhasználói program közül választhatsz, beállíthatod az edzés kívánt idejét vagy 99 fokozaton szabályozhatod a készülék sebességét.

Erős teljesítményű, minden igényt kielégítő gépről van szó, ami masszív szerkezetének köszönhetően akár edzőtermekben is nyugodtan használható. Akkor ajánlom ezt a gépet, ha a Maketec kisebbik modelljének teherbírása nem lenne elegendő.

Előnyök:

 • Kiemelkedő 150 kilogrammos teherbírás
 • Masszív, erős szerkezet
 • Kiváló teljesítmény
 • Lengő és rezgő üzemmód egyaránt elérhetőek

Hátrányok:

 • Magasabb ár

6. Hoppline vibrációs tréner - Kicsi a bors, de erős

Hoppline vibrációs tréner

A Hoppline modellje egy kisebb készülék, ami nem tartalmaz kapaszkodót, csak a rezgő platformot. Kialakításának köszönhetően könnyedén tárolható és egyszerűen használható. Emellett az ára is kifejezetten kedvező.

Egy 200 wattos motor felelős a vibrációs tréner meghajtásáért, ami 50-60 Hz-es frekvenciájú mozgásokra képes. Ez valamivel magasabb, mint amit a többi géptől láthattál.

Különböző előre programozott edzésmódok közül választhatsz, amik az egész testet, az alsó lábszárat, a teljes lábat mozgatják át vagy guggoló, ülő edzéshez nyújtanak segítséget. A felsőtest erősítéséhez pedig gumiszalagokat használhatsz.

Ahhoz képest, hogy kisebb készülékről beszélünk a teherbírása teljesen rendben van, 120 kilogrammig használható. Emellett viszont maga a gép pehelykönnyű, mindösszesen 14 kilogrammot nyom. Tartós külsővel rendelkezik, ami egy ABS külső rétegből, fém keretből és gumírozott platformból áll, amin a megfelelő pozíció felvételéhez külön jelölések találhatóak.

Ha szeretnél egy remek vibrációs készüléket vásárolni, de nem szeretnél túl sok pénzt kiadni, akkor ezt a modellt ajánlom. Akkor is jó választás lehet, ha nincs szükséged a nagyobb kapaszkodós gépekre vagy nincs elég helyed számukra.

Előnyök:

 • Kompakt méret
 • Jó teljesítmény
 • Tartós kialakítás
 • Sokszínű edzési lehetőségek

Hátrányok:

 • A készülék nem rendelkezik kapaszkodóval, így használata kevésbé stabil

7. Kyokei Vibrofit Sport Music - Vibrációs tréner zeneszinkron funkcióval

Kyokei Vibrofit Sport Music

A Kyokei Vibrofit készüléke egy következő szintre emeli a vibrációs tréninget. Zeneszinkron üzemmódjának köszönhetően a kedvenc zenéid ritmusára rezeghetsz edzés közben!

A stílusos edzéshez stílusos megjelenés is dukál, amiben nem marad el a Koykei modellje. Színes felületét csúszásmentes gumi fedi, amin a pontos edzőzónák is ki vannak jelölve. Ívelt kialakításának köszönhetően kíméli a boka ízületeit, ami különösen hasznos terpeszállásos gyakorlatok esetén. A készülék kis helyet foglal el és mindössze 20 kilogrammot nyom, azonban a maximális terhelése 120 kilogramm is lehet.

Az vibrációs tréninget billegő mozgás biztosítja, ami 5 és 15 Hz közötti frekvencián és 0-12 milliméteren történik. A sebesség nagy méretű LCD kijelző segítségével állítható, amin megjelenik az elégetett kalória mennyisége is. Három különbözőféle alakformálási program közül választhatsz vagy használhatod a manuális beállítást és az időzítést is. A felsőtest edzéséhez pedig külön gumiszalagok állnak a rendelkezésedre.

A már említett zeneszinkron program lényege, hogy a készülék a csatlakoztatott USB lejátszón található zenék ritmusára végzi a rezgéseket, így nem csak hallgathatod a kedvenc dalaidat, de teljes beleéléssel vetheted magad a zenés edzés világába. Hogy könnyebben irányíthasd a készüléket, egy csuklóra helyezhető távirányító is van a csomagban, amivel válthatsz a zenék és programok között egyaránt.

Ez egy kiváló teljesítményű, stílusos vibrációs tréner, ami egy igazi élménnyé varázsolja az egyébként monoton edzéseket is. A gyártó két év garanciát ad a készülékre.

Előnyök:

 • Zeneszinkron funkció
 • Stílusos megjelenés
 • Különböző programok, izgalmas edzés
 • Jó teljesítmény

Hátrányok:

 • Borsos ár

8. Polymobil Swing Stick - Vibrációs fitneszrúd

Listánk utolsó helyezettje egy manuális kellék, ami nem igazi vibrációs tréner, de hasonló elven működik. A Swing Stick egy olyan fitnesz kellék, ami súlyok segítségével fejt ki vibrációs és centrifugális erőt, ami a mélyebb izmokat is kiválóan átmozgatja.

Egy szemcsékkel töltött üvegszálas botból áll, ami 162 centiméter hosszú és mindkét végén 0,15 kilogrammos súlyok találhatóak. A rúd gumiborítással rendelkezik, ami biztonságos és kényelmes fogást biztosít.

A Swing Stick-kel végzett gyakorlatok során a súlyok centrifugális erőt generálnak, amit a test izmai ellensúlyoznak. Különösen alkalmas a törzs és a hát izmainak fejlesztésére és a mélyen fekvő izomszöveteket is megdolgoztatja.

Különböző gyakorlatokat végezhetsz vele, amikben egy gyakorlati leírás és egy oktató DVD lesz a segítségedre. Használata nem csak a fogyásban lesz jó szolgálatodra, de a koordinációt is fejleszti és változatos edzést biztosít, amivel könnyebben fenntarthatod a motivációdat.

Előnyök:

 • Kifejezetten olcsó ár
 • Változatos edzési lehetőségek
 • Könnyű tárolás

Hátrányok:

 • Manuális működés, nincs benne vibrációs motor

Milyen vibrációs trénert vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A következő bekezdésekben megnézzük, hogy mit érdemes tudnod vibrációs tréner vásárlása előtt. Ebben az útmutatóban nem csak a különböző technikai paraméterekről olvashatsz majd, de azt is körüljárjuk, hogy hogyan működnek ezek a készülékek és hogy kinek ajánlott a használatuk. Mint minden esetben, úgy most is a legfontosabb kiindulási alap, hogy ismerd a saját edzettségi szintedet, egészségi állapotodat és céljaidat. Ezek lesznek a legnagyobb segítségedre, amikor el kell majd döntened, hogy melyik készüléket vásárold meg.

Hogyan működnek a vibrációs trénerek?

Ezeknek a készülékeknek a működése a különböző irányú és sebességű rezgésekre épül. Legtöbb esetben a felhasználó egy rezgő platformon foglal helyet álló, ülő vagy fekvő helyzetben. A gép rezgéseit átveszik az izmaink is, amitől periodikusan összehúzódnak, majd ellazulnak. Ez már magában is megmozgatja a testet, emellett valamilyen más gyakorlattal kombinálva jelentősen növeli azoknak a hatékonyságát is. A rezgések eljutnak a mélyebb izmokhoz is, így azokat is átmozgatják.

Mennyire effektívek a vibrációs trénerek?

Sokan kételkednek a vibrációs trénerek hatékonyságában, főleg a félrevezető televíziós és internetes reklámoknak köszönhetően. Azok a reklámok természetesen nem igazak, amik hihetetlen fogyást ígérnek, amihez mindösszesen napi pár percre rá kell állnod egy rezgő platformra. A vibrációs trénerek nem így működnek.

Maga a rezgés is segít átmozgatni a teljes testet, aminek számtalan jó hatása van. Egyrészt segít relaxálni az izmokat, serkenti a vér és ez által az oxigén keringését a testben, felfrissíti azt. Másrészt a rezgő platformon meg kell őrizned az egyensúlyodat, ami megdolgoztatja az izmokat is, de fejleszti az egyensúlyérzéket is. Ezek a jótékony hatások főként wellness, relaxációs és rehabilitációs környezetben fontosak.

Mi a helyzet akkor ha fogyni szeretnénk a készülékkel? Mérések alapján átlagosan 47 kalóriát égethetünk el egy 10 perces vibrációs edzéssel. Ez nagyjából 6 perc sétálásnak felel meg. Láthatjuk, hogy magában a vibrációs edzés nem feltétlen a legeffektívebb módja a fogyásnak.

A relaxációs és rehabilitációs hatásokon kívül azonban van egy nagy előnye ezeknek a készülékeknek: jelentősen növelik a vibrációs tréning közben végzett más gyakorlatok hatékonyságát. A rezgő platformot használva végezhetünk guggolásokat, fekvőtámaszokat, nyújtásokat és számos más mozgást.

Összességében ezekkel a kombinált edzésekkel megerősíthetünk számos izomcsoportot, a gerinc izmait. Nagy előnye, hogy kíméli az ízületeket, segít bemelegíteni és lenyújtani az izmokat.

A vibrációs trénerek jelentős pozitívuma, hogy olyanok is használhatják, akik komolyabb edzésre nem lennének képesek. Sérülések vagy műtétek utáni felépülésben segíthet, gerinc vagy ízületi problémák esetén is kiváló választás, idősebbek számára pedig megfelelő karbantartást jelenthet, egyes betegségeknél pedig a rehabilitáció fontos eleme lehet. Azoknak, akik nem tudnak futni vagy sétálni, egy könnyű módja ez, hogy megmozgassák az izmaikat.

Egy szó, mint száz: a vibrációs trénerekkel nem fogunk varázsütésre lefogyni, azonban kiváló kiegészítők lehetnek más edzésekhez és teljes értékű mozgást nyújthatnak azoknak, akik még nem állnak készen a komolyabb gyakorlatokra. A vibrációs trénerek nyújtotta könnyebb, relaxáló edzést sokkal könnyebb elkezdeni, mint egy izzasztó futást, így tökéletes lehet arra is, hogy felépítsünk egy rutint az edzésünkhöz és fenntartsuk vele a motivációnkat, amit később más, keményebb edzések irányába vihetünk majd tovább.

A vibrációs trénerek különböző típusai

Miután átbeszéltük, hogy mire is valók ezek a gépek és milyen előnyei vannak a használatuknak, térjünk át a technikai részletekre, amik segítenek majd neked a vásárlás során!

A vibrációs trénereknek két nagyobb típusával találkozhatsz majd a felépítésük alapján. A kisebb készülékek csak egy platformból állnak, amire rá tudsz állni az edzés során. Ezek általában olcsóbbak és otthoni használatra kiválóan alkalmasak. Tárolásuk könnyű, hiszen kis helyen is elférnek. Elpakolhatod őket az ágy alá és edzés előtt elég csak elhelyezned őket a televízió előtt.

Ha komolyabb edzésre vágysz, akkor elérhetőek a valamivel erősebb fogantyúval ellátott oszlopos készülékek is. Ezekkel akár edzőtermekben is sokszor találkozhatsz, de ugyanúgy alkalmasak otthoni használatra is. Előnyük, hogy általában nagyobb a rezgő platform, így szabadabb mozgást biztosítanak a gyakorlatok során és intenzívebb edzést is tesznek lehetővé ezáltal. Akkor is érdemes lehet ilyen vibrációs trénert keresned, ha rehabilitációs célra vásárolsz, hiszen ilyenkor az extra kapaszkodó segít a stabilabb, biztonságosabb edzésben.

Egyes készülékek tartalmaznak felcsatolható öveket is, amiket különböző testrészeink köré felhelyezve átvihetjük a rezgéseket az adott izmokra, stimulálva és masszírozva azokat.

A rezgések iránya

A vibrációs trénerek általában két különböző típusú mozgást végezhetnek.

A lengő mozgást végző gépek oldalirányban mozognak, a platform egyik vége felemelkedik, míg a másik lesüllyed. Ez a típusú mozgás leginkább a sétálást imitálja. Jó választás lehet ha a cél fogyás vagy rehabilitáció.

Rezgő mozgásnak nevezik azt, amikor a készülék előre-hátra és fel-le mozog gyors egymásutánban. Ezek a gépek általában gyorsabbak, mint a lengő vibrációs trénerek. Alkalmasak más gyakorlatokkal történő együttes használatra, így izomnövelésre is.

Érdemes olyan készüléket keresni, ami kombinálja ezt a két mozgást vagy választhatunk a kettő közül. Ezeknek a nagy előnye, hogy segítenek a csontok megerősítésében és az legtöbb vibrációs edzést hatékonyabbá teszik.

A készülékek mérete

Mint minden kondigépnél, úgy a vibrációs trénereknél is érdemes végiggondolnod, hogy mennyi helyed van. Hol fogod tárolni és lesz-e elég helyed kényelmesen edzeni? Ezek a gépek általában nem foglalnak el túl nagy helyet a szobából, azonban a megfelelő gyakorlatok elvégzéséhez valószínűleg nagyobb mozgástérre lesz szükséged.

A kisebb, kapaszkodó nélküli gépek általában minimális helyet foglalnak, könnyen elpakolhatóak az ágy alá vagy a kamrába. A nagyobb készülékekre ez már nem feltétlen igaz, így azokat inkább a garázsban vagy alagsorban érdemes elhelyezni. Annyi előnyük mindenképpen van ezeknek a készülékeknek, hogy nagyobb stabilitást és biztonságot nyújtanak.

Mindenképpen nézd meg azt is, hogy a rezgő platform méretei mekkorák, hiszen ha a vibrációs tréninget más gyakorlatokkal kombinálnád, akkor szükséged lesz elegendő helyre a mozgások elvégzéséhez.

A vibrációs tréner intenzitása

Azt, hogy milyen erős egy vibrációs tréner általában Hz-ben adják meg. A legtöbb esetben 25-40 Hz körüli értékről van szó. Kutatások alapján a 18-27 Hz közötti frekvencia a leghatásosabb. Ha túl magas ez az érték, az kellemetlen hatást fejthet ki az izmokra.

Emellett az sem mindegy, hogy milyen magasra emelkedik a platform mozgás közben. Ezt jelöli az amplitúdó, amit milliméterben szoktak megadni. Minél nagyobb ez a táv, annál erősebbnek fogod érezni a rezgéseket és magát az edzést is.

További szempontok

Érdemes megnézned vásárlás előtt a maximálisan támogatott súlyt is, ami 100-200 kg között szokott mozogni. Nem minden esetben igaz, de azok a készülékek, amiknek nagyobb a teherbírásuk általában tartósabb szerkezettel és felépítéssel rendelkeznek.

A gépek ára sem mindegy természetesen. Mindannyian szeretnénk olcsóbban megúszni egy ilyen vásárlást, azonban sokszor érdemes lehet egy tartósabb, jobb minőségű készüléket választani, aminél kisebb az esélye a meghibásodásnak és ami a megfelelő intenzitású edzést képes nyújtani.

A különböző vibrációs trénerek különböző sebesség beállításokkal rendelkeznek. Sokszor találhatsz előre beállított programokat, de némelyik gépnél felhasználói beállítások is elérhetőek vagy manuális mód, amit folyamatosan szabályozhatsz. Ezekkel változatosabbá teheted az edzést és jobban személyre szabhatod a készülék használatát.

A programok részét képezi általában az időzítő is, amivel általunk választott intervallumú edzést végezhetünk. Ez nagyon hasznos funkció a vibrációs trénereknél és mindenképpen olyan gépet keress, ami akár hosszabb időtartamú edzésekre is képes, mert ez általában erősebb, jobb minőségű motort is jelent.

Rehabilitációs edzések esetén különösen fontos, hogy a készülék használata biztonságos legyen. Néhány gép rendelkezik automatikus kikapcsolás funkcióval, így ha esetleg megbotlunk vagy elesünk, akkor a készülék azonnal megáll. A csúszásmentes platform és a rögzítő talpak szinten minden gépnél alaptartozékot képeznek, így ezek miatt kevésbé kell aggódnod.

Termék neveTípusAmplitúdóRezgési sebességTeherbírásVibrációs tréner ár
Charles VibroGymVibrációs gép0-1,5 mm / 0-16 mm5-15 Hz / 15-50 Hz120 kgalacsony ár
Capital Sports VibbroMini vibrációs gép0-10 mm5-15 Hz100 kgalacsony ár
Maketec JTF003-AVibrációs gép0-3 mm / 0-10 mm15-40 Hz / 5-15 Hz120 kg
RexabeltVibrációs gép-12-25 Hz100 kgalacsony ár
Maketec JTF006B-1Vibrációs gép0-2 mm / 0-15 mm15-40 Hz / 5-14 Hz150 kg
Hoppline vibrációs trénerMini vibrációs gép50-60 Hz120 kg
Kyokei Vibrofit Sport MusicMini vibrációs gép0-12 mm5-15 Hz120 kg
Polymobil Swing StickVibrációs fitnesz rúd---

Nincsenek hozzászólások.

Szólj hozzá!